София, карантина, коронавирус

Пристигащите в Черна гора от Сърбия трябва да бъдат поставени задължително под карантина, реши координационният съвет по заразни болести в страната.

Черна гора остава решена да не се затваря за своите граждани, но честотата на активните случаи в Сърбия, особено в района по границата с Черна гора, изискват строг епидемиологичен контрол, се казва в изявление на съвета.

Пращат пристигащите от Сърбия в специални центрове

Лицата, влизащи от Сърбия в Черна гора, няма да бъдат изпращани в домашна самоизолация, а изключително в карантинните центрове, определени от държавата.

Отбелязвайки, че епидемиологичната ситуация в северната част на страната е сложна, Националният координационен орган по инфекциозни болести реши да преустанови работата на заведенията за обществено хранене за седем дни в осем общини.

В община Плевля е забранено повече от двама възрастни да се возят едновременно в едно превозно средство, като изключение се прави за членовете на едно домакинство и лица, които изпълняват редовно съвместни служебни задачи.

Използването на защитни маски на закрити и открити обществени места е задължително, а събиранията в жилища на лица, които не са част от едно и също домакинство, са забранени.

Затворени са детските градини и работното време на всички заведения за обществено хранене на цялата територия на Черна гора е съкратено до полунощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!