Припят, игра

Дузини от роботизирани коли карат из призрачния град Припят близо до Чернобил – сцена на катастрофален ядрен инцидент преди 33 години. Те изследват всеки сантиметър от района в търсене на ресурс, наречен „изотопиум“.

Това не е епизод от научнофантастичен филм, а украинската компютърна игра „Изотопиум: Чернобил“, която вече е привлякла 60 000 потребители от цял свят, откакто стартира през октомври 2018 година.

Това, което играещите не осъзнават веднага, след като се включат, е, че те не виждат суперреалистичен компютърно генериран свят, а умален макет на Припят, пресъздаден до най-малките детайли. Играчите контролират истински робот, съоръжен с камера и компютър, който си проправя път през миниатюрния модел на града. Много играчи в свои съобщения възхваляват реализма на графиката, преди да им стане ясно, че всъщност обстановката не е виртуална.

За създаването на подробния макет са използвани стотици изображения от „Гугъл мапс“ на района на Чернобил. Пресъздадени са точно всички характерни обекти на Припят, включително жилищните сгради, хотел, концертна зала, увеселителен парк и стадион, обясниха създателите на играта. Не са пропуснати и дребните детайли като миниатюрни знаци за радиоактивност, маси и столове, разхвърляни в малко кафене и графити по стените. Интериорът на сградите също е „пипнат“ до смайващи подробности.

Взискателният играч може да забележи една-единствена неточност – истинската атомна електроцентрала не се намира в самия град, както е в играта.
Целият макет е разположен в огромно мазе с площ 180 кв. м в жилищна сграда в Бровари, на 150 км от Чернобилската специална зона.

От време на време играчите могат да видят и въплътената легенда за чернобилския гигант – великан в газова маска. В действителност това е екипът, с който се появяват някои от администраторите, за да сменят батериите на миниатюрните колички. Тези автомобилчета са вдъхновени от филма на Камерън „Аватар“. Всяко струва по 500 долара и те са наречени съответно „авакари“. Играта претендира да е първата, която въвежда идеята за „отдалечена реалност“. създателите й споделиха, че следващият им проект е да пресъздадат колонизация на Марс

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук