21 октомври 1600г. Денят бил студен и мрачен, бяла мъгла покривала полето край Секигахара.

Когато мъглата се раздигнала, ясно се виждали две огромни армии, силно въоръжени самураи. И двете страни знаели, че от тази битка зависи бъдещето на Нипон (Япония – бел.ред).

Изведнъж от мъглата се чул боен вик, не след дълго група от най-яростните войници, облечени в ярко червени унифроми, се втурнали към враговете.

Това е може би най-ужасяващата картина, която един човек може да си представи – въоръжени до зъби самураи, с маскирани лица, ярки униформи, да си проправят път сред мъглата.

Ръководетелят на групата бил известен като „Червеният дявол” или Ии Наомаша – жесток, яростен самурай, който оцелял дори и при битката при Секигахара, за да се превърне в най-доверения генерал на шогуна.

Битката при Секигахара

В битка лесно можел да бъде разпонат – само той носел шлем с рога. Негова била заповедта да не бъде оставен нито един жив самурай от вражеските редици.

Докато войниците на Наомаши нападали, противниците им чакали команди и се приготвяли за сблъсъка.

Името си „Червените дяволи” получили заради пролятата вражеска кръв. На бойното поле на Секигахара за пореден път защитили прозвището си.

ИСТОРИЯТА НА ИИ НАОМАША

Ии Наомаша се е родил през 1561г. в провинция Тотоми, по южното крайбрежие на Япония. И бащата, и дядото на Ии били прочути войни, които умело си служели с катаните си. За съжаление, феодална Япония за тях донесла само нещастия (цялата държава била разделена на малки провинции, които непрекъснато воювали една срещу друга).

Историята разказва, че непрекъснато се появявал някой смелчага, който обещавал, че ще възстанови величието на страната и решавал да започне военни действия срещу някой друг владетел на област.

Ии Наомаша

Един такъв, алчен за власт даймио се появил в Тотоми, малко след раждането на малкия Наомаша.

Името му било Ода Нобунага. Прякорът му бил „Кралят на демоните”. Той нападнал провинция Тотоми и макар, че неговите войници били далеч по-малко от тези на Имагава (даймио на Тотоми), успял да ги срази и да срине замъка със земята.

Дядото на Наомаша бил в армията на Имагава и загинал в битката.

Синът на даймио Имагава обаче не оценил саможертвите на самураите, напротив – обвинил ги в измяна и започнал да провежда наказателни операции срещу семействата на войниците си.

Така в един момент стигнал и до къщата на Наомаша – убил баща му и майка му, братята и сестрите му, прислугата и дори домашните им любимци, а после запалил къщата им.

По това време Ии Наомаша бил само на 3 години. Той успял да се спаси, благодарение на чичо си, който го отнесъл в Будистки манастир.

Ии бил отгледан от монаси-войни. Именно от тях е научил всико, което по-късно му помогнало да се превърне в най-довереният войн на шогуна.

Будистите го научили да борави с мечовете, да язди. Усвоил своето Чи (учение за енергията – бел.ред.) до такава степен, че бил буквално непобедим.

За съжаление, Ии така и нямал възможност да отмъсти семейството си, убивайки Имагава, тъй като даймиото имал много врагове, които изпреварили младото момче.

ВОЕННА ДЕЙНОСТ

Наомаша видял идеален шанс да покаже уменията си. Той се превърнал в един от най-доверените войни в редиците на Токугава Иеясу (един от главните врагове на Имагава и бъдещ шогун).

Токугава бил един от главнокомандващите в армията на „Краля на демоните” Нобунага. Освен това, той бил затвортник на Имагава (още една причина да го мрази яростно) и изгарял от желание да пролее кръвта му на бойното поле.

Битката при Секигахара
на снимката: Токугава Йеясу

Ии Наомаша бил само на 16, когато се присъедил към армията на Токугава през 1576г. и бързо доказал че заслужава да бъде част от нея.

Първо, спасил Токугава от сигурна смърт. Две години по-късно се доказал като брилянтен войник. Ето защо получил разрешение да командва повече от 3 000 самураи по време на битката при Танака срещу войниците на Такеда (древен и могъщ клан, близък до Имагава).

В стремежа си да се справи с вражеските войници възможно най-скоро, Ии извадил пушката си (той бил голям привърженик на огнестрелните оръжия) и се прицелил. После повел контраатака срещу опонентите си.

През 1581г., той обсадил един от замъците на Такеда, прекъснал водоснабдяването му и след това нападнал. Това била втората му победа над Такеда.

По време на битката при Торибата, Ии Наомаша бил изключително впечатлен от вражеската армия, която носела червени униформи. Самураят отново първи нападнал, но атаката му бързо била отблъсната. Наомаша обаче не се отказал и мобилизирал войниците си, за да получи реванш.

Ии Наомаша

В крайна сметка победата била за героя на нашия ракзаз. Той обаче предложил на самураите в червени униформи да се присъединят към неговото формирование.

Разбира се, те се съгласили и Наомаша поискал от Токугава да позволи на целия взод да носи червени униформи.

След като получил разрешение, Ии оборудвал самураите с червени брони, оръжия в червено и дори конете окичили с червени пюскюли.

Всичко това е документирано. Например, ако разгледате картини на битките, в които са участвали „Червените дяволи”, лесно може да ги различите.

Ии Наомаша

Самураите от армията на Наомаша бързо придобили славата си на безмислостни главорези.

Ии бил известен със страстта си да изгаря враговете си, а неговите подчиенени го наричали „Машина за убиване”. Освен всичко друго, той бил брилянетен боец, владел безупречно изкуството да се бие с мечове и бил безмилостен.

В още една битка Наомаша се доказал като лоялен боец – през 1584г. при Нагакуте, Ии застрелял право в главата командира на вражеската армия и спечелил сражението. Самият даймио тогава го нарекъл един от „Четирите небесни царе” от армията на Токугава.

С това бил сложен края на клана Такеда, затова армията на Токугава се насочила към друг враг – Ходжо.

И този път приложили добре познатата стратегия с обсадата, но докато останалите войници чакали враговете им да се предадат, Наомаша предприел действия. Накарал няколко човека да изкопаят тунел под стените на замъка.

През нощта всички войници преминали през него и започнало масово клане.

БИТКАТА ПРИ СЕКИГАХАРА

Може би най-впечатляващата битка, в която учасвал Ии Наомаша е тази при Секигахара през октомври 1600г.

„Червените дяволи” първоначално били разположени на последния ред на армията на Токугава, а самият Ии бил натоварен с тежката задача да опази сина на даймиото жив.

Ии Наомаша

Наомаша обаче пренебрегнал нарежданията, взел 30 от най-добрите си войници и повел нападението. Битката при Секигахара е най-забелжителното събитие в Средновековната история на Япония, защото резултатът от нея до голяма степен преобърнал хода на събитията.

„Червените дяволи” не се спрели пред нищо и докато вражеската армия изчаквала сблъсъка, тези храбри самурай били решени да не спират, докато не победят. Ии не изневерил на стила си, напротив – бил още по-ожесточен и непримирим.

В крайна сметка, битката при Секигахара била спечелена от армията на Токугава. Резултатът от епичното сражение: Токугава станал шогун на Япония и неговият род управлявал страната в продължение на три века.

Ии Наомаша

След като станало ясно, че битката е в полза на Токугава, Ии забелязал, че знамената на единия от съюзническите даймио Тори Мототада се отдалечават.

Самураят веднага разбрал, че господарят му е предаден и много се ядосал. Яхнал коня си, за да ги настигне и посичал всеки един, който се изправел на пътя му. Точно преди да достигне водача, един коршум пронизал ръката на Ии.

Най-добрият стрелец на даймиото предател следял „Червения дявол” през цялото време и натиснал спусъка в точни момент. От удара, Ии паднал на земята, а освен това бил сериозно ранен.

Според обичаите в Япония, ако командирът е смъртно ранен в битка, подчинените му трябва да го обезглавят, за да не бъде пленен от врага. С Ии това не се случиило – неговите самураи се страхували, че замахвайки към него, той ще им отвърне и ще ги убие.

КРАЯТ НА ЕДНА ЕРА

Ии Наомаша оцелял. Два месеца по-късно нападнал замъка на предателите, запалил го и избил всички вътре.

Самураят умрял три години след битката при Секигахара.

Ии Наомаша

Той обаче оставил наследници. Синът му поел командването на „Червените дяволи” и също като баща си се прочул като велик войн.

Родът на Ии служил вярно на Токугава през цялото време на управлението им. Дори пра-пра-пра-…внукът на Ии спасил живота на шогуна по време на битка.

Друга важна част от японската история са самураите. Прочетете още за тях ТУК.

Най-великата самурайска битка е била при Секигахара.

А войните са използва КАТАНА.

Кой е най-великият самурай вижте ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук