Най-добрият ни приятел – кучето, е около нас от години, прави живота ни много по-добър. Научно е доказано, че кучетата ни правят по-добри и по-здрави. Затова категорично заслужават ден, посветен изцяло на тях. Оказва, че не само има Ден на кучето, но и Ден на малките кученца.

Честито! За да го отпразнуват от сайта „Борд панда” (Bored Panda) са събрали снимките на десетте най-сладки малки кученца.

За първи път този ден се посвещава на домашните любимци през 2006г. Идеята е на Колийн Пейдж, собственчка на фирмата „Звездни домашни любимци”. Нейни са и идеите за Деня на кучето и Деня на котката.

Освен, че на 24 март се радваме на любовта, с която ни даряват кученца, Пейдж го посвещава на спасяването на осиротелите животинки по целия свят. Тя се стреми да покаже на целия свят ужасите от фабриките, в които използват кученцата за тестове.

Ето 10 начина, посочени на официалния сайт на празника, как да го отпразнувате:

1. Осиновете кученце от най-близкия до вас приют или организация

2. Дарете пари, храна или играчки на приют

3. Помогнете на възрастния си съсед да разходи домашния си любимец

4. Организирайте кучешко парти и поканете приятели

5. Публикувайте снимка на вашето кученце

6. Организирайте благотворителна кампания за набиране на средства за приюта

7. Станете доброволец в приют – така ще можете да си играете с малки кученца непрекъснато

8. Купете на кученцето си нова играчка

9. Поглезете го – почешете го, масажирайте го, играйте си с него

10. Купете на кученцето си ново готино костюмче

Любопитни факти за кучетата:

Кучетата са единствените животни, освен човека, които могат да разпознават емоциите. Достатъчно им е само за секунда да ви погледнат и веднага разберат дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те даже са способни да съчувстват на хората, изпитвайки същите емоции като стопанина си.

И кучетата се потят, но при хората това става през потните жлези, а при домашните любимци – през лапите. Това може да се види най-лесно през лятото, когато възглавничките на лапите им стават влажни.

Отпечатъците на кучешките носове са уникални и затова понякога те служат за идентификация на животните, както пръстовите отпечатъци при хората се използват за тяхното разпознаване. Криминалистите често използват тази тяхна черта за да разкрият престъпления, в които са участвали кучета и техните стопани.

Някои стопани толкова обичат своите питомци, че понякога даже ги включват в завещанието си. Само в САЩ има повече от милион такива наследници.

Едно средностатистическо куче може да бъде обучено толкова лесно, колкото и бебе. Също така кучето е способно да запомни от 200 до 500 думи. Именно затова хората казват, че кучето говори определен език, например български, и ще му е трудно, ако попадне в друга среда. Освен това кучетата могат да усвоят основите на математиката, например да се научат да броят или да подредят числа във възходящ или в низходящ ред.

Кучето Лайка е първото живо същество полетяло в орбита около Земята. Това се е случило през 1957г. И въпреки че самата Лайка умира няколко часа след изстрелването и, експериментът доказва, че живо същество може да полети в космоса. Дъщерята на Лайка Пушинка ражда 4 кутрета от териера Чарли, чийто стопанин е американския президент Джон Кенеди.

В средновековието се смятало, че вещиците могат да променят външния си облик и да се превръщат в животни. Именно заради това кучетата често били измъчвани и наказвани заедно с техните стопани. Например, през 1692г. в щата Масачузетс, гр. Салем, заедно с много хора било обесено и едно куче, което било обвинено във вещерство.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук