ВиК Перник
ВиК Перник

Четирима перничани от квартал „Проучване“, в който бе установено замърсяване в питейната вода, са приети в болница, след като са пили от чешмата, съобщи БНР. Пострадалите имат симптоми на заразяване с ешерихия коли и са поставени на лечение със системи. За случаите са уведомени регионалните здравни власти. Вчера водоподаването към квартала беше спряно заради установено замърсяване с бактерията ешерихия коли, а вода за живеещите там бе осигурявана с цистерна.

Кметът на града Станислав  Владимиров съобщи, че веднага след Нова Година ще започнат процедурите по ремонт на пречиствателната станция. Държавата вече отпусна малко над 3 млн. лева за тази цел.

По думите му в „Стомана“ наистина има значителен теч, но не може да се говори за кражба.

“ВиК специалистите, тези които изпрати държавата, чрез държавна фирма “Монтажи“ и лично командироването на министър Караниколов, установиха в рамките на около 2 км много голям теч в порядъка на около 100 литра в секунда. Това е една трета от количеството, което се подава към община Перник в момента във воден режим. От снощи бяха предприети мерки със специализирана техника, която да установи и локализира теча. Надявам се в рамките на няколко дни да се установи откъде идва тази огромна загуба на питейна вода“, каза кметът.

До няколко дни се очаква резултатът от проверката дали е имало нерегламентирано отклоняване на вода от предприятието „Стомана индъстри“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!