Чиновници от Агенцията по храните изнудвали фермери от село Искра. Собственичката на стопанството Мария Иванова каза, че инспекторите искали 1000 лева и „две торби със сирене и кашкавал”, за да „решат проблемите ѝ засега”.

„Не става въпрос за парите. Искаха да променят начина ни на живот, защото искаха по някакъв начин да приемем някаква форма на робство, защото това нямаше да бъде еднократно и последно. Направиха го нагло и открито, по много обиден начин“, каза пред БНР Иванова.

Тя обясни. че инспекторите са се възползвал от това, че са открили административна грешка, която е била допусната в документацията на нейната ферма:

„Това е техният метод, начин на изкарване на пари, който приложиха“.

И добави:

„Много трудно се взема такова решение – да подадеш сигнал за изнудване“.

Според нея така е направила услуга на свои колеги, за да не бъдат изнудвани и те.

Припомняме, че в четвъртък двама служители на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив бяха арестувани. Единият – главен инспектор в Агенцията, е задържан за подкуп, а другият е уличен като негов съучастник.

От Окръжната прокуратура уточниха, че инспекторът поискал от собствениците на мандра край Първомай 1000 лева, както и две торби със сирене и кашкавал, за да премълчи за установено нарушение.

След сигнал на производителите той е заловен, а в хода на разследването е арестуван и съучастникът му.

И двамата са уволнени, съобщиха от Пловдивската агенция по безопасност на храните.

Вчера окръжният прокурор Румен Попов призна, че в България „държавният рекет” е практика.

„Предполагам всеки знае, включително и аз, че у нас се извършва т. нар. държавен рекет от различни служители. Подобни сигнали малко по малко ще доведат до намаляване на т. нар дребна корупция, която, според мен, обаче е много по-голяма, защото е повсеместна“, добави Попов.

И добави:

„Колкото и смешно да ни звучи това с торбичките, представете си колко много земеделски производители с малки ферми има и на какво са подложени тези хора. Лично аз съм слушал доста неща и съм се опитвал да мотивирам различни мои познати да отидат там, където им е мястото – в полицията. Защото благодарение на тези хора, на които явно им е дошло до гуша, в рамките на 24 часа лицето беше задържано с парите“, каза окръжният прокурор.

Той съобщи още, че в момента разследването продължава и в насока, независимо дали ще се докаже или не, за подобни случаи в цялата област. А, според него, такива съществуват.

„Не за първи път хващаме инспектори от Агенцията по храните, не за първи път повдигаме обвинения, а те продължават“, каза още Румен Попов.

На двамата задържани предстои да им бъде повдигнато обвинение за подкуп, а законът предвижда наказание от 3 до 10 г. затвор и глоба от 1000 лева.

Това е пореден случай, в който държавни чиновници рекетират обикновените граждани. За това очевидно знаят и прокуратурата, и полицията, но реални стъпки не се предприемат. Чиновниците поставят гражданите в зависимост, подтиквайки ги към подкупи. За да се преодолеят чиновническата бариера, хората прибягват до всевъзможни неща. И се влиза в един омагьосан кръг – корупция, чиновници, връзки и пак отначало.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ още преди няколко месеца Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията каза, че вече не ни рекетират със сила, а с проверки.

„НАП, Агенцията по храните, Пътната агенция и още няколко държавни институции. Вътре в тях, по места, а и в централите възникваха механизми, по които служителите рекетират компаниите. Намират си някакви възможности да имаш нарушение и започват да те натискат”, коментира експертът.

Не са един или два случаите, при които хора от малкия и среден бизнес са принудени да си плащат т.нар. „такса спокойствие” на държавните институции. Ако не се съгласят, респективно следват десетки проверки, глоби, санкции – с една дума – тормоз.

Докога ще продължават чиновническите своеволия, никой не знае. Вероятно, докато и полицията, и прокуратурата се правят, че нищо не виждат и не чуват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!