Темповете, с които човечеството се умножава през последните десетилетия, са направо невероятни. На планетата има вече 7,8 милиарда души и е трудно да си представим, че това число може да започне да намалява, вместо да продължи с главоломния си растеж. Прогнозите на ООН сочат, че към 2050 година населението на Земята ще е не по-малко от 9 милиарда души. Докато много други видове са пред изчезване, човечеството не показва признаци на намаляване на темпа на размножаването си.

На фона на всичко това е трудно да повярваме, че във времето е имало период, в който хората са били тези, които са заплашени от пълно измиране. Следват 5 слабо известни факти за момента отпреди 70 000 години, когато човечеството почти е било заличено.

5/ Вероятно на света са останали само 40 полово зрели човека

Проучване на молекулярните биолози от Оксфорд достигна до заключението, че е имало момент, в който на света са останали само около 1000 репродуктивно способни човека, а авторът на изследването Сам Кийн смята дори, че има доказателства, според които тази цифра е спаднала чак до 40. Наистина е трудно да повярваме, че дори за период от 70 000 години е възможно от толкова малко хора да се достигне до днешното положение. Как е възможно това?

Има обаче и съвременни примери за пълно възраждане на вида. Северните морски слонове около 1890 година са намалели само до 20 индивида в резултат на непрекъснатото бракониерство. Този малък брой е разполагал с много ограничен генен фонд, но все пак се е увеличил и понастоящем тези животни са 30 000. Те обаче страдат от резултатите на липсата на генетично разнообразие – недъзи, заболявания и т. н. Това е т. нар. ефект на „гърлото на бутилката“, при който много намаляла популация може да се размножи, но остава с ограничен генетичан фонд с всички произтичащи от това последствия. Южните морски слонове нямат проблемите на братовчедите си на север, защото не са били така жестоко избивани.

4/ Вулкан е най-вероятната причина за почти пълното изчезване на хората

Преди около 70 000 години вулканът Тоба в Индонезия изригнал. Това не бил обикновен вулкан. Нажежената скална маса била изхвърлена на около 1000 км височина. Това е най-голямото вулканично изригване, за които знаем, и нищо друго дори не се доближава до него.

За сравнение с известните вулканични изригвания от писмената история може да се каже, че изригването на Сейнт Хелънс през 1980 година изхвърли 1 куб. км. скална маса, а това на Везувий от 79 г. – около 3 куб. км. През 1815 година вулканът Тамбора изстреля 80 куб. км скали.

Колко е изхвълил Тоба? Около 2 800 кубически километра! Прашният слой от този вулкан е все още видим на места в Южна Азия и Индийския океан.

3/ Почти пълното ни унищожение

След като изригването на Тоба е изхвърлило толкова много материал във въздуха, високо в небето се появил слой от прах и пепел и се зъдържал 6 години. Не е трудно да си представим колко тежък е станал животът на повърхността на Земята при затъмненото слънце. За ранните хора това се е оказало почти фатално. Липсата на слънчева светлина и ефектите от изригването са разстроили сезонните дъждове, отклонили теченията и направили ядливите растения и плодове много оскъдни. Гореща пепел е покрила дървета и цели гори и довела до масов глад. Човечеството е трябвало да се бори за оцеляване в условия, в които храната е била заровена дълбоко под вулканичния прах. Много специалисти смятат, че именно в този период човешката популация е изпитала ефекта „гърло на бутилка“.

Според някои с праха във въздуха студената тогава планета е станала още по-студена. Температурите в равнините на Източна Африка са паднали с 20 градуса, което е довело до допълнителни трудности пред малката група оцелели човешки същества.

2/ Постепенната ни ескпанзия

Много хубави приказки имат своя най-мрачен момент, преди да дойде финалният триумф, и тази на човечеството не е по-различна. От границата на изчезването ние сме се възстановили по впечатляващ начин, но това не е станало за една нощ. През 1804 година хората са достигнали 1 милиард и оттгогава се размножават с огромна скорост. През 1960 година сме достигнали 3 милиарда и оттогава добавяме средно по милиард на всеки 13 години.

При този растеж много хора са притеснени дали можем да се справим със заплахите, възникващи от нарастналата ни нужда от ресурси. Някои смятат климатичните промени за най-голямата опасност пред човечеството, а други се опасяват, че то може да стане жертва на отдавна криещи се в горите болести. Не е ясно коя ще е следващата голяма опасност, но е много вероятно след като сме преодоляли такава страшна заплаха преди, да го сторим пак. Поне някои от нас.

1/ Все още можем да бъдем заличени

Има много специалисти, които не само са на мнение, че човешкият род ще бъде унищожен, но имат и представа кога ще се случи това. Специалистите по атомна енергия предупреждават, че „вероятността за глобална катастрофа е много висока“. Те наричат ядрените оръжия и климатичните изменения „най-притеснителните съществуващи опасности пред човечеството“. Тъй като световните лидери не проявяват желание да се захванат здраво с тези най-наболели проблеми, е нормално да се запитаме колко можем да продължим така.

Животът на Земята вече е преминал през 5 масови заличавания, последното от които е преди 252 милиона години. Известна като „Голямото измиране“, тоталната катастрофа, при която океаните са повишили киселинността си, е унищожила 95% от водния живот. Според геофизикът Даниъл Родман вървим към сходен проблем днес, само че причинен от глобалното затопляне, което ще причини насищане на океаните с толкова въглерод, че измирането ще стане неизбежно. Той предсказва, че до 2100 година ще започне масов мор, който ще постави началото на унищожението на човешката цивилизация.

Косвен аргумент за неизбежното ни измиране някои виждат в невъзможността да установим контакт с извънземен живот. Елементите на живота във Вселената са изобилни, което значи, че при правилните условия той трябва да се зароди и еволюира. Защо нямаме контакт?

Някои предполагат, че интелигентният живот е в същността си саморазрушителен и не сме срещнали извънземни, защото те са се самоунищожили. Защо ние да сме по-различни от тях?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук