машини, гласуване

Фирмата „Сиела Норма“, която доставя устройствата за електронно гласуване, настоява Централната избирателна комисия (ЦИК) да плати 14.4 млн. лева наем за използваните по време на вота на 11 юли машини, защото смята, че те все още са нейна собственост.

Фирмата заявява, че ако ЦИК не притежава машините за предстоящите на 14 ноември избори, то отново ще иска наем от по 1500 лева на устройство за всеки тур по отделно, както и 543 000 лева наем на склада, в който се съхраняват.

„Сиела Норма“ е готова да достави 5000 машини за гласуване на цена 5200 лева на устройство.  Те ще са допълнителен разход, който засега възлиза на 21,5 милиона лева без ДДС. Така общата прогнозна сума за изборите на този етап е 145,3 милиона лева с опция за два тура на президентския вот.

Зaмecтник прeдceдaтeлят нa Цeнтрaлнaтa избирaтeлнa кoмиcия Eмил Вoйнoв  прeдcтaви претенциите на фирмата.

„Тъй кaтo, cпoрeд тях, 9600 мaшини ca тяхнa coбcтвeнocт, иcкaт дa им плaтим нaeм зa изпoлзвaнитe нa 11-ти юли мaшини в рaзмeр нa 14,400 млн. лeвa. В cлучaй, чe ЦИК нe притeжaвa мaшинитe към 14-ти нoeмври, прeдлaгaт дa ги дaдaт пoд нaeм нa цeнa пo 1500 лeвa нa уcтрoйcтвo зa вceки тур пo oтдeлнo и иcкaт дa им зaплaтим 543 000 лeвa зa нaeм нa cклaдa“.

Срoкът, в кoйтo „Cиeлa Нoрмa“ трябва дa прeдcтaви в ЦИК oфeртa пo oбявeнaтa oбщecтвeнa пoръчкa зa лoгиcтикaтa и тeхничecкoтo oбcлужвaнe нa мaшинитe зa глacувaнe нa избoритe нa 14 нoeмври c eвeнтуaлeн втoри тур нa прeзидeнтcкитe избoри, е 17 часа на 22-ри септември. Чac пo къcнo, oт 18.00 чaca, e нacрoчeнa cрeщaтa зa дoгoвaрянe мeжду Кoмиcиятa и пoкaнeнaтa зa прякo дoгoвaрянe фирмa.

Фирмата е наета от ГЕРБ. За машинното гласуване се говореше какво ли не. Опасенията за провал с машинния вот се оказаха напразни. Гласуването с машини мина повече от добре.

Делата в суми

Общо 18 242 000 хиляди лева е бюджетът на Централната избирателна комисия за изборите на 14 ноември, включително евентуално провеждане на втори тур на вота за президент и вицепрезидент. Това става ясно от публикуваната План-сметка с разходите, която правителството одобри.

Най-големият разход ще бъде близо 15 милиона лева, който включва отпечатването на бюлетините,  компютърната обработка и разяснителната кампания за начина на гласуването.

123 милиона и 800 хиляди лева е План-сметката, като вотът 2 в 1 на 14 ноември се оценява на 84 милиона, а евентуален втори тур на президентския вот – на близо 40 милиона лева.

В разчетите няма предвидени пари за обявените обществени поръчки от ЦИК.

Първата за още 1 600 машини, 26 хиляди флаш памети, и втората – за логистиката и техническото обезпечаване на машинния вот.

За възнаграждения на членовете на СИК и РИК се предвиждат близо 52 милиона лева.

За организация на вота в чужбина Министерството на външните работи има 10 милиона, а МВР – 19 милиона лева.

Днес никой не се регистрира в ЦИК

Нито една партия и коалиция не се регистрира в Централната избирателна комисия за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, насрочени на 14 ноември.

Участниците в изборите имат време до 17.00 часа на 29 септември да подадат заявленията си.

Припомняме, че президентът Румен Радев насрочи изборите за народни представители и президент и вицепрезидент да бъдат на 2 в 1 на 14 ноември тази година. Това ще са първите в историята на България парламентарни избори, които ще се проведат заедно с президентските. Това са и третите парламентарни избори за годината.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!