д-р Ангел Кунчев
На снимката: главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

За деня (25 май) са открити общо 10 нови случая на коронавирус у нас – 4 души са в болница, 6 са амбулаторни. Няма нови заразени сред медицинския персонал. Няма нови жертви, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който тази сутрин съобщи актуалните данни на Оперативния щаб за разпространението на вируса в страната.

Общият брой на заразените с COVID-19 в страната са 2443 души. Очертани са 4 активни области. Увеличението на новорегистрираните спрямо предходния ден е с 0,2%. От десетте нови лица, четири са жени, шест са мъжете. Като цяло заразените мъже са 49%, а жените 51%.

Най-младият установен у нас е на 2 месеца. Средната възраст на заразените е 42 годни. За София има два нови случая на заболели деца. Става въпрос за дете на 4 години и дете на 13 години, като и двете са на амбулаторно лечение.

Няма нови случаи на зараза сред медицинския персонал.

Общо излекуваните са 880. За 25 май новите са 18 случая. Няма нови починали. Общият брой на жертвите у нас е 130. От всички починали 86 са мъже и 44 са жените.

Д-р Кунчев заяви, че кризата с COVID-19 освен голямо изпитание, беше и безпрецедентен стрес тест за всички системи, но най-вече за здравната. По думите му анализите тепърва предстоят. COVID-кризата ще даде анализ и за това кои болници са гръбнакът на системата.

Обстановката в света

Днес САЩ най-вероятно ще достигнат 100 000 си случай на починал от COVID-19, много тъжна статистика, съобщи д-р Ангел Кунчев. Висока остава заболеваемостта в Бразилия и Русия, а също така в Швеция.

На Балканите Турция, като страна с най-голямо население, продължава да води по заболеваемост. В Сърбия имаме 34 нови случая и 1 починал. В Румъния новите са 213, починалите са 20. В Гърция – 4 нови случая, 1 починал. Босна и Херцеговина – 5 , двама починали. Но като цяло ситуацията на Балканите е много добра и оптимистична, посочи д-р Кунчев.

Миналата седмица ни даде пример, че дори в една организирана страна като Германия – едно частно събиране и едно религиозно събиране доведе до две огнища с голям брой заразени хора, припомни д-р Кунчев. По думите му България и нашето Черноморие ще са едно от най-безопасните места в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!