Константин Тренчев
на снимката: Константин Тренчев

Преди 31 години се оказа, че не сме готови да посрещнем предизвикателствата на една система като демокрацията. Така СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ съоснователят на СДС и бивш лидер на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев обобщава случилото се в България след 1989 година.

Другото, което сериозно е подразнило хората според Тренчев е липсата на справедливост и нечестното забогатяване и заграбване на имуществото на държавата, което дотогава формално е било на всички.

„Много от нещата, които бяха заграбени всъщност бяха напълно съсипани и унищожени. Дори мога да кажа, че не се допуснаха сериозни инвеститори от Запад, които първо имаха парите, второ имаха и идеите как да развиват определено производство. И тъй като знам, че като се каже Запад ще реагира идиотски. Казвам веднага ето едно Севлиево е пример как една западна корпорация може да дойде, да инвестира и да се получи нещо добро. Но много бяха спрени. И нещата бяха поети от наши „момчета” с куфарите на Луканов, даже някъде май куфари е малко понятие, може би с цели каруци са влачели пари. Но след това тази заграбено собственост тя не се разви, тя не просперира, хората бяха изхвърлени на улицата, парите похарчени за бентлита, плеймейтки и т.н и в общи линии разруха. Това явно беше един сценарий на комунистите да се заграби собствеността.“

Като основен проблем на политиката по времето на прехода д-р Тренчев определя мандатното мислене. На практика всеки мисли с какви пари ще си тръгне от властта след четири години.

„В най-добрия случай си казват имаме възможно четири години да грабим, дайте да видим какво правим, защото все пак не могат да откажат избори.  Затова никой не се интересува от дългосрочни визии за 20-30 години напред и държавата поради тази причина се „мята” наляво-надясно. Ето ние нямаме никаква идея какво ще бде нашето здравеопазване след 20-30 години, концепция никаква, образование- никаква концепция, за енергетика да не говоря. Това са тежки, огромни системи, в които трябва да имаш ясна перспектива за години напред, но когато ти мислиш в рамките на един мандат в най-добрия случай, защото знаете, че и често не изкарват мандата ти просто не мислиш по този начин, ти мислиш просто с какви пари ще си тръгнеш от място, в което си попаднал по някаква случайност.“

Цялото интервю с д-р Константин Тренчев четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук