на снимката: проф. Костадин Ангелов

За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани от коронавирус. Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Това заяви пред „Нова телевизия“ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Вчера е имало над 550 повиквания от спешна помощ в София. Броят на линейките вчера е 40, които са обслужвали адресите и те ще бъдат увеличени.

„Всеки, който почувства и най-малки симптоми търси помощ и той очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги алгоритми, обективни медицински факти, за да закарат един пациент до болница“, подчерта Ангелов.

И обясни:

„200 адреса е имало за COVID-19 вчера, само около 35 души са постъпили в болница, другите са останали вкъщи. 80% от COVID-19 болните остават вкъщи за лечение, останалите имат нужда от болнично лечение“.

Министърът каза още:

„Достъп до здравна помощ значи да стигнеш навреме до лекар. В България пациентите имат добър достъп до помощ. Проблемът е липсата на лекари и сестри, който проблем не е отсега“.

Лечение на хронично болни

Въпреки десетките сигнали в социалните мрежи и медиите, че хронично болни пациенти не биват приемани в лечебни заведения, днес министърът заяви, че това не е вярно.

„Ще защитим интереса на пациентите. Трябва да им осигурим безопасни условия за лечение“, подчерта още министърът.

Той отново повдигна въпроса дали трябва една болница, която отказва да приема COVID-пациенти, да получава обществено финансиране:

„Имаме в системата натиск, той трябва да бъде преодолян с усилията на всички. Не може да имаме болници, на които да оказваме натиск да откриват легла и такива да казват, че не могат. След като са болници за активно лечение, тяхното участие трябва да е солидарно с другите, след като ползват обществен ресурс от касата. Ако не могат да дадат помощта си сега, трябва да си зададем въпроса трябва ли такива болници да ползват този обществен ресурс и догодина“, каза още Ангелов.

Няма място за политика

„Говорим за здравна криза и медицински решения, които да дават резултат. Нямаме място за политика в момента, политическите решения са важни, тъй като ако направим локдаун трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени. Ако затворим изцяло държавата ще постигнем ли медицински резултати. Мерките, които обсъждаме са в посоката за постигане на медицински резултати“, добави министърът.

И заяви:

„Всички училища, които имат заболяемост над 20% ще минат на онлайн обучение“.

Осигуряване на зелени коридори за пазаруване

Във връзка с осигуряването на т.нар. „зелени коридори“ за пенсионерите, министър Ангелов каза:

„Обсъждаме го. Очакванията на хората са да имат два коридора – един преди обяд и един следобед.“

В момента „зеленият коридор“ в София е от 8 до 10 часа сутринта.

Нощните заведения

След като вчера от Асоциацията на заведенията поискаха еднакви правила за всички, днес министър Ангелов каза:

„Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени за известен период, най-вероятно още две седмици. Вечерният час за заведенията ще бъде най-вероятно 23.30 унифициран за цялата страна“, съобщи още Ангелов.

До този момент времевият диапазон, в който заведенията могат да работят, се определя на местно ниво. Различната продължителност на работното време обаче според председателя на асоциацията на заведенията – Ричард Алибегов, предизвиква напрежение сред бранша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!