Кирилов
На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Венецианската комисия е поканила министъра на правосъдието Данаил Кирилов да защити предложенията си за промени в Закона за съдебната власт, които засягат е главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС („тримата големи”). Дали Кирилов ще участва обаче не е потвърдено все още от министерството на правосъдието. Информацията се вижда единствено на сайта на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа.

След обсъждането, по време на което на Кирилов ще бъдат задавани въпроси, комисията ще обяви становището си.

В промените в НПК, внесени от правосъдния министър е записано, че главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС трябва да бъдат обект на обща процедура при евентуално извършване на престъпление.

Той предлага разследването за умишлено престъпление от общ характер срещу „тримата големи“ в съдебната власт да започва по предложение на поне трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието, а пленумът да му дава разрешение с поне 17 гласа „за”.

Това предложение уж трябваше да отговори на препоръките на Европейската комисията. Но през юни стана ясно, че Съветът на Европа не е имал такива изисквания към България, което накара много анализатори да смятат, че това е инициатива единствено на българското правосъдно министерство.

В свое становище от 2017г. Венецианската комисия твърди, че подобно предложение не е редно, защото председателите на съдилищата не могат да влияят върху разследването, а главният прокурор може дори да прекрати наказателно производство срещу себе си.

Днес Кирилов ще трябва да обясни защо предлага процедура, която още през 2017г. е била отхвърлена от комисията.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов, в свое телевизионно интервю, изненадващо предложи друг вариант – главният прокурор да се наблюдава и разследва от друг прокурор.

„За подсъдността на главния прокурор те (Венецианската комисия – бел.ред.) казват, че трябва да има абсолютно независимо прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската колегия и ако има извършено престъпление, този прокурор да може да го проведе това разследване, без да се отчита на никого“, обясни премиерът.

Посоченото от него също противоречи на становището на Венецианската комисия през 2017 г. Тогава тя посочи, че главният прокурор държи в подчинение прокурорската колегия на ВСС, затова от нея не могат да се очакват независими действия.

Аргументите й гласяха, че става дума за бивши или бъдещи подчинени на главния прокурор и няма гаранция за вътрешната им независимост, защото той може да реши да ги преследва наказателно.

В началото на ноември експерти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации.

Експерти от Венецианската комисия бяха на двудневно посещение в България в началото на ноември и се срещнаха с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев. Срещнали са се и с няколко неправителствени организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук