Кремъл, Русия, Санкции

В четвъртък Русия обяви български дипломат, от посолството на България в Москва, за персона нон грата. Това предизвика широк медиите отзвук извън нашата страна. Ето някои от текстовете:

Агенция „Франс прес”

Русия заяви в четвъртък, че е изгонила български дипломат, след като София помоли руски дипломат да напусне страната заради съмнения в шпионаж.

Руското външно министерство заяви, че на българския посланик в Москва Атанас Кръстин е била връчена нота, която го информира, че служител на мисията е обявен за „персона нон грата“.

„Това е реципрочна мярка в отговор на решение на българските власти за експулсиране на руски дипломат от страната през октомври“, се казва в съобщение на външното министерство.

Повече подробности не бяха предоставени.

В края на октомври София изгони руски дипломат, след като той игнорира молба за напускане. Проверка установи, че той е извършвал шпионаж в страната членка на ЕС.

На руския посланик беше казано, че въпросният дипломат, първи секретар в посолството в София, има 24 часа да напусне страната.

България е член на НАТО и ЕС сега, но преди беше съветски спътник. Напрежението между двете страни се увеличи през септември, когато прокуратурата в страната обвини проруския активист Николай Малинов в шпионаж и забраниха на предполагаемия му руски ръководител да влиза в България.

Малинов оглавява „Русофили” – най-голямата проруска неправителствена организация в България. Миналият месец руският президент Владимир Путин го награди с държавно отличие.

„Ройтерс”

Руското правителство изгони български дипломат като реципрочна мярка, след като София поиска Москва да отзове свой дипломат, за който се смята, че е извършвал шпионаж.

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин бил информиран, че дипломатът трябва да напусне Русия за 24 часа, съгласно дипломатическия протокол.

България, член на НАТО и ЕС, но с близки исторически връзки с Москва, каза през октомври, че гони дипломат от руското посолство в София, след като прокуратурата установила, че той е шпионин.

Прокурорите твърдят, че той се е срещал с българи, включително висши чиновници, които имат класифицирана информация за НАТО и ЕС.

България отказа виза на пристигащия руски аташе по отбраната.

Русия категорично се противопостави на разширяването на НАТО и ЕС в бившата комунистическа Източна Европа. България беше сред най-надеждните съюзници на Москва в региона по съветско време.

Въпреки периодичните ескалации на напрежението между двете държави, Русия остава най-големият доставчик на петрол и газ за България, която миналата година отказа да се присъедини към своите съюзници в НАТО и ЕС в експулсирането на руски дипломати, заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!