Даниел Смилов
на снимката: Даниел Смилов

В СПЕЦИАЛНО интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Даниел Смилов коментира оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП.

По думите му лидерът на социалистите се стреми максимално бързо да отиде на преки избори.

„Тя разчита на това, че БСП е дисциплинирана партия и много от избирателите ще се вслушат в това, което ръководството говори, особено, ако нямат много разгорещени дебати преди това”, коментира Смилов.

По думите му вътрешната опозиция в БСП ще направи всичко възможно, за да има дълъг дебат, относно грешките, които Корнелия Нинова е направила като лидер на социалистическата партия.

Политологът смята, че Нинова е завила към евроскептицизма и Русия.

„Опозицията срещу нея искат да има дълъг дебат за това какво е грешно в цялостната концепция „Нинова” дотук и да се преосмисли, да се върне БСП малко на проевропейски терен, защото тя много зави към евросекптицизма, към връзки с Русия и т.н. Това очевидно плаши голяма част от центристките избиратели в страната. Опозицията в партията се стреми да направи това и сигурно ще използва влиянието си в Конгреса, в Пленума да наложат тази нова линия. Не знам кой ще надделее от тези две групи”.

Даниел Смилов твърди, че пътят на БСП към националпопулизма е коствал на партията загубата на европейските избори, съответно и поста на Корнелия Нинова.

Политиката на Българската социалистическа партия, насочена към Русия и антиевропейските послания, вероятно е отблъснала много от избирателите на БСП, стана ясно още от думите на политолога.

Според него правилният ход на БСП ще е да се върне в семейството на европейските социалдемократи, които имат ясно изразена проевропейска политика.

Цялото интервю с Даниел Смилов може да прочетете или гледате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!