кворум, Дариткова
на снимката: Председателят на Комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова

През настоящата година няма да има предсрочни избори, с категоричност заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Следващите избори са догодина. Заедно можем да постигнем политическо съгласие по дългосрочните приоритети в българското общество. Още в първите дни на годината се очертава напрежението във вътрешен и международен план. Трябва да проявим единство и диалог между политическите сили. За нас създаването на подобна атмосфера на работа е важно условие за баланса на интересите на обществото”, подчерта Дариткова.

По думите й един от основните приоритети на правителството е образованието.

„България ще има възможност за по-бързо развитие на българските деца, те ще имат много повече перспективи, ако успеем с плана си. Този основен приоритет трябва да се припознае от политическите сили и от българските граждани. Ще работим за съгласие по отношение на модерна водна и екологична инфраструктура. Надявам се, че водната криза в Перник ще се превърне във възможност за промени”, заяви още Дариткова.

В новия парламентарен сезон ГЕРБ планира отново да променя Изборния кодекс и Закона за политическите партии.

„Тези промени трябва да се случат още през първата половина от годината. С ниското доверие в изборния процес се руши самата демокрация. Надявам се всички политически сили да подходят отговорно към тези теми. Дебатът трябва да се проведе отвъд спекулациите и взаимните обвинения. Трябва да има обществено политическо съгласие. Изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси”, каза Дариткова.

Тя допълни, че НС е мястото, където тези проблеми трябва да бъдат решавани с мисъл за бъдещето и последствията от взетите решения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!