MTG

Датският телеком TDC придобива скандинавския медиен и развлекателен бизнес на шведската Modern Times Group (MTG) за 2.5 млрд. долара (близо 20 млрд. шведски крони), съобщава „Файненшъл таймс”.

В сделката обаче не е включен българският бизнес на шведската група, която е собственик на „Нова броудкастинг груп”, сред които са „Нова”, „Диема”, „Нетинфо”, радиото „Nova News” и издателската медийна група AtticaEVA.

Експертите прогнозират, че най-вероятно тази година ще бъде продаден и българският бизнес на компанията, след като в средата на 2017 г. шведското издание „Дагенс унустри“ публикува информация, че се очаква сделка за около 100 млн. евро (1 млрд. крони).

В годишния финансов отчет на MTG, публикуван в четвъртък, новината за сделката с датския телеком TDC се потвърждават.

Това е поредна голяма сделка, чрез която телеком компания навлиза в медийния бизнес, и продължение на стратегията на MTG да излезе от пазара на традиционна телевизия и да се позиционира като дигитална видеоплатформа.

Датският телеком придобива телевизионния канал Viasat, както и скандинавския развлекателен бизнес на MTG, като продажбата не включва дълг. Цената на сделката ще бъде платена в акции и в брой – шведската компания ще получи 3.3 млрд. шведски крони и 309 млн. нови акции.

Благодарение на споразумението TDC ще има достъп до 3 млн. телевизионни абонати и над 10 млн. домакинства в скандинавския регион.

От публикувания годишен отчет на компанията MTG се вижда, че общите приходи на нарастват до близо 2.2 млрд. долара (17.5 млрд. шведски крони)през 2017 г., което е органичен ръст от 7.7% за годината. Печалбата преди плащане на лихви и данъци на MTG е 1.3 млрд. шведски крони.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук