Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е продавал акции от компанията си почти всеки ден през последните няколко месеца. Информацията за това публикува списание „Форбс”, позовавайки се на документи, подадени в Комисията на САЩ по ценни книжа и борси. Така делът на ръководителя на „Фейсбук” в компанията е намалял до 14%.

За периода от 9 ноември 2020 г. до момента Зукърбърг е продал 9,4 млн. акции, чиято стойност се оценява на 2,8 млрд. долара. 90% от приходите от продажбите са отишли за благотворителната му организация „Инициатива Чан-Зукърбърг“ (Chan Zuckerberg Initiative), а около 200 милиона долара след платени данъци той е запазил за себе си, посочва списание „Форбс”.

Зукърбърг и съпругата му учредиха фонд, обещавайки 99% от активите си в компанията да предоставят за благотворителност

През 2015 г. Марк Зукърбърг и съпругата му учредиха благотворителен фонд. Приблизително по същото време двойката обеща, докато са живи да продадат 99% от активите си в компанията, като предоставят тези доходи за благотворителност.  През 2016 г. той се захвана да изпълни намерението си, като пикът на тази активност настъпи през 2018 г., но през ноември 2019 г. милиардерът направи почивка.

Както съобщава „Форбс”, говорителят на „Инициатива Чан-Зукърбърг“ не е обяснил защо през периода 2019 – 2020 г. организацията е направила само едно дарение, но подчертал, че всички действия с ценни книжа се извършват в съответствие с утвърдения от предприемача план.

Компания „Фейсбук” се листва на борсата от 2012 г., когато основателят ѝ притежава 28% от акциите. От тогава Марк Зукърбърг и CZI са продали повече от 132 млн. ценни книжа на стойност около 15 млрд. долара.

По оценка на списание „Форбс”, американският бизнесмен е оставил за себе си около 2,1 млрд. долара. Според класация на списанието, в момента Зукърбърг заема пето място в списъка на най-богатите хора на планетата, а състоянието му се оценява на 127 млрд. долара.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!