Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Дело заведено от компанията на Джеф Безос – Blue Origin замрази разработката на лунния модул. Шеф на НАСА заяви, че Blue Origin има пълното право да съди агенцията. Скандалът се разрази, след като Blue Origin загуби договор, свързан с лунната мисия на НАСА.

Бил Нелсън, администраторът на НАСА, коментира, че не е разстроен от решението на Blue Origin за преследване чрез всички легални пътища, след като компанията загуби договор на космическа агенция за изграждане на апарат за кацане на Луната.

„Ние сме нация на закона и като такива искаме да спазваме закона. Те имат пълното право на обжалване и са избрали да упражнят това право. Те имат пълното право съгласно закона да направят това. Ще последва решение. И тогава ще продължим“, каза Нелсън.

Изминаха близо пет месеца, откакто НАСА избра SpaceX да изгради системата за кацане на хора за своята лунна програма, наречена „Артемида“ (Artemis). След решението Blue Origin и Dynetics протестираха срещу договора пред Сметната палата на правителството на САЩ. В края на юли протестът им беше отхвърлен.

Това беше достатъчно за Dynetics, но не и за компанията на Джеф Безос. Blue Origin реши да пристъпи към по-нататъшни правни действия и предприе публична кампания, наричаща предложения апарат на SpaceX „изключително сложен и високорисков“.

През август Blue Origin реши да съди НАСА и федералното правителство. Висящото дело замрази работата на НАСА и SpaceX по разработване на лунния модул.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук