Николай Денков
Николай Денков Снимка: БТА

Нито премиерът Николай Денков, нито вицепремиерът Мария Габриел са оказвали натиск върху здравния министър Хинков да спре конкурсите за директори на лечебни заведения там, където има изтекли мандати. Повод за коментара е интервю на здравния министър в което Хинков твърди, че не е провел кадровите смени заради несъгласието на Денков и Габриел.

Той допълни, че не е забранявал на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници. Имало, обаче, съмнения защо конкурсите се обявяват точно сега и защо точно в тези болници.

„И коментарът, който беше е – може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така че да носи и политическа отговорност за това.

Това, което казах на здравния министър е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм забранил. Казах му аргументите, които имам. Това са решения в неговите правомощия. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми.

И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието на тази система, да бъде свързано и с кадрите, с които ще работи. Така, че това бяха моите коментари. Министър Хинков каза „да“. Не съм гледал интервюто, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал – ние просто сме му дали аргументи и в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му казва не, забранено или нещо такова“, посочи Денков.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков е единственият член на кабинета, заявил желание да се оттегли от министерския пост след ротацията, стана ясно още от думите на Денков.

„Не, няма други министри. И по отношение на работата на целия екип, на всички министри, включително и на министър Хинков, сме казали „работете по управленската програма“. Няма никаква причина да се намалява темпото на работа, така или иначе гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях“, коментира Денков.

Той участва в официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук