КЕВР

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят процедурни правила за избор на нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Мандатът на настоящия състав вече е изтекъл, но съгласно закона, комисарите продължават да изпълняват своите правомощия до избирането на нови.

Предложения за членове

Проектът на решение предвижда предложенията за председател на КЕВР, както и за четиримата членове – двама със стаж в областта на енергетиката, един в областта на водоснабдяването и канализацията и един икономист, да могат да се правят от народни представители или парламентарни групи.

Предложенията трябва да са в писмена форма, мотивирани и адресирани до енергийната комисия в парламента. Срокът за това е 7-дневен и започва да тече в момента на утвърждаване на правилата за избор в пленарната зала.

Изслушване

На по-късен етап депутатите от ресорната комисия ще проведат изслушване на кандидатите на открито заседание, а едва след това да преминат към гласуване в пленарна зала. За конкретни имена обаче все още никой не говори.

По-малък стаж

С промени в Закона за енергетиката парламентът въведе и едно облекчение за бъдещите комисари. В регулатора вече ще могат да влизат експерти с 5-годишен стаж в тази област, а не с минимум със 7, каквото беше предишното изискване. Председателят на комисията трябва да има не само необходимия стаж, но и да е заемал ръководна позиция в енергетиката или във водния сектор.

Борисов заплаши, че ще ги смени

В началото на юни КЕВР трябваше да обсъди повишение в цената на топлинната енергия, което предизвика гнева на премиера Бойко Борисов. Пред журналисти той каза:

„Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна”.

И добави:

„Такива глупости, не може през седмица-две да правят“, посочи Борисов.

„Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира премиерът Борисов.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, закани се Борисов и добави, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса.

По думите на Борисов преговорите с „Газпром” са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.

Същият ден КЕВР обяви, че цената на топлинната енергия няма да се увеличи, а ще намалее с 14%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!