Обединеното кралство няма да плати за развода си с Европейския съюз исканата сума в размер на 100 млрд. евро. Това обяви  британският министър Дейвид Дейвис. Той коментира, че страната му ще плати дължимите суми, в съответствие с нейните права и задължения, но само толкова. Изявлението му идва в отговор на публикация във „Файненшъл таймс”, в която се споменава, че ЕС се готви да поиска тази сума. Досега се говореше, че Лондон ще дължи на ЕС 60 млрд. eвро.

 „След директни въпроси от няколко държави членки участниците в преговорите от страна на ЕС преразгледаха своите първоначални изчисления, за да максимизират финансовите ангажименти, които трябва да покрие Великобритания, включително и заплащане за администрацията на ЕС през 2019 г. и 2020 г.“, посочва изданието.

Много консервативни депутати твърдят, че Обединеното кралство не дължи на ЕС нищо предвид размера на вноските, които е направил през последните 40 години. Неотдавнашен доклад на комисията на Камарата на лордовете твърди, че Обединеното кралство не е законно задължено да плаща едно стотинка, макар че това би застрашило всяка възможност за търговска сделка след Брекзит.

„Ние искаме да сключим сделка. Смятаме, че можем да постигнем споразумение, което да е от полза за всички“, допълни той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!