Докато в Белия дом преразглеждат законите за клевета, репортери по целия свят биват арестувани. В деня, посветен на свободата на печата, 3 май, организацията „Амнести интернешънъл” (Amnesty International) призовава правителствата да зачитат правата на журналистите и свободното им изразяване.

В САЩ, много репортери са арестувани, отразявайки събития като протести по време на клетвата на Доналд Тръмп.

Джени Монет, журналист на свободна практика, отразила протеста срещу изграждането на тръбопровод в Дакота, беше задържана от полицията за 30 часа.

„Нямаше значение, дали спазвам инструкциите им, нито дали съм репортер. Бях с белезници, в килия с 18 жени в продължение на часове”, разказва Монет.

„Властите не могат да предотвратят разказването на една история като плашат репортерите с арест”, добави журналистът.

Монет е обвинена в нарушение и бунт. „Амнести Интернешънъл” настоява тези обвинения да бъдат отменени.

„Журналистите трябва да критикуват правителствата за злоупотреби или нарушаване човешките права”, коментира Маргарет Хуанг, изпълнителен директор на неправителствената организация за правата на човека.

„Независимо дали работят в Турция, Египет, Мароко, САЩ или където и да е по света, пресата трябва да може да изпълнява своите задължения.”

В международен план, редица топ журналисти, карикатуристи и световноизвестни художници се присъединиха към кампанията за освобождаването на повече от 120 репортери, арестувани в Турция след опита за военен преврат миналото лято и прекратяване на цензурата.

Кампанията, която привлече над 250 000 поддръжници от февруари. От юли миналата година, повече от 150 медии бяха затворени, а около 2 500 журналисти загубиха работата си. Репортерите са обвинени в тероризъм заради публикации, споделяни в социалните мрежи или за мнения, които са изразили.

Това се случва в контекста на по-голяма чистка в Турция – 47 000 души са в затвора, 100 000 служители бяха уволнени.

Журналистът Махир Канаат беше арестуван, заедно с шестима негови колеги, на Коледа.

„Ръцете ми бяха закопчени зад гърба, а полицаите бяха седнали на гърба ми. Извиках, че жена ми е бременна в деветия месец и ги попитах защо я карат да лежи на земята, после се опитах да стана. Започнах да се мърдам, някои ме ритна в лицето”, разказва репортерът. Съпругата му родила син, докато бил в ареста. Той все още е в затвора и чака съдебен процес.

Преди няколко дни „Репортери без граници” публикуваха новия си доклад, според който България е на 109-то място по свобода на словото – най-ниското място сред държавите от ЕС.

Страната ни е заедно с държави като Уганда, ОАЕ, Катар, Мали, Тайланд, Свазиленд, Русия, Турция, Ирак и др.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!