Лекарите определиха диабетът като заболяването, което увеличава риска от смърт при заразяване с коронавируса.

Диабетът може да увеличи риска от смърт при заразяване с COVID-19 12 пъти, според изданието „Medical Xpress“, което цитира американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Диабетиците прекарват болестта много по-тежко

Отбелязва се, че диабетиците, заразени с коронавирус, също се нуждаят от хоспитализация шест пъти по-често и прекарват болестта много по-тежко. Според портала, обработващ статистически данни от САЩ, събрани за няколко месеца от началото на пандемията показват, че диабетът е на второ място по тежест на усложненията при COVID-19 след сърдечно-съдовите заболявания.

Ученият от Калифорнийския университет в Сан Франциско Пракаш Дидваня припомни, че диабетът се характеризира с редица усложнения, включително бъбречни заболявания, инсулт, инфаркт на миокарда, нарушена инервация на крайниците, водеща до ампутация и зрителни увреждания. Изследователят смята, че най-сериозното усложнение, причинено от диабет е намаляването на ефективността на имунната система.

От своя страна д-р Джошуа Джоузеф от катедрата по ендокринология, диабет и метаболизъм в Медицински център на университета в Охайо твърди, че необходимостта пациентите с високи нива на кръвна захар да бъдат в постоянен контакт със своите лекари и социални работници в условията на пандемията от COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук