Отношенията с България се промениха, когато тя наруши член 2 от Договора за добросъседство. Тези обвинения отправи вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров, добавяйки, че в атмосфера на изнудване няма напредък.

„Принципът на Договора за приятелство с България беше правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което се случи, е, че отношенията се промениха, защото България наруши член 2 от Договора“, заяви Димитров.

Според неговата интерпретация член 2 гласи, че „София ще помага на РСМ по европейския път, няма да пречи, най-малко пък ще ни блокира“, но там в действителност е написано, че София ще споделя своя опит с цел СР Македония да изпълни необходимите критерии.

В чл. 2 от Договора обаче е записано следното: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.

Димитров обвини България в инзундване

Той твърди, че „големият проблем за напредъка както в историческите разговори, така и по другите въпроси, по които има различия, е атмосферата на изнудване“.

Припомняме, че миналата година България обвини Северна Македония в нарушаване на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това беше и причината София да изостри тона към Скопие и да блокира започването на преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз.

Ще остане ли определението „български фашистки окупатор“?

Преди известно време премиерът на РСМ Зоран Заев предложи определението „български фашистки окупатор“ да бъде премахнато от учебниците по история и паметниците в страната.

Това обаче не се прие добре от голяма част от елита в страната.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски определи това предложение като „шокиращо“.

„Заев трябва да обясни това на „внуците, синовете и дъщерите на хората, загубили живота си в Треблинка, арестувани и вкарани във вагони от българския фашистки окупатор“.

Предложението на Заев получи подкрепа от ВМРО-Народна партия.

Любчо Георгиевски подкрепи премиера Зоран Заев в намерението му да заличи определението „българска“ от описанието „фашистки окупатор“.

„За съжаление, сред нападащите (предложението) отново виждаме същите тези имена, които от десетилетия не позволяват да се направи никаква стъпка по отношение на сближаването със съседна България. И накрая, нека попитаме всички тези „коментатори“ публично кога тези български фашистки окупатори са дошли в Македония? Дали тя е била свободна и демократична, или на територията й е имало друг окупатор? Кога ще се осмелят да кажат, че преди тази фашистка окупация е имало друга, продължила 23 години в Македония?“, заяви той.

Натискът върху България се засилва

Очевидно е, че натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва. Германия, Франция, Чехия и САЩ вече се обявиха в подкрепа на незабавното започване на преговори между ЕС и Скопие. Те обаче не разбират проблема между двете страни.

За щастие позицията на България остава непроменена. Страната ни настоява българското малцинство в РСМ да бъде признато и правата му да се зачитат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук