Законопроектът за авторското право, който срещна яростна съпротива от големите технологични гиганти и от защитниците на онлайн свободата, бе отхвърлен от евродепутатите. Членовете на Европейския парламент гласуваха с 318 гласа „против“, 278 „за“ и 31 „въздържал се“.

По-рано тази седмица „Уикипедия“ ограничи достъпа до страниците си на италиански език като протест спрямо предложеният закон. Джими Уейлс, създател на „Уикипедия“, е една от големите технологични фигури, които се опълчват на закона, заедно със създателя на интернет Тим Бърнърс-Лий.

Най-силно критикувани бяха алинеи 11 и 13 от предложението. Алинея 13 е най-противоречива, тъй като изисква от сайтовете да налагат авторско право, дори и на съдържание, качено от потребителите.

Според противниците на законопроекта това означава, че сайтовете и социалните мрежи ще трябва да проверяват всяко съдържание, което бъде качено при тях, а това е непосилна задача. Вместо това ще се изисква автоматизирана система за проверка на авторските права, която да бъде инсталирана на място във всяка медийна компания, което ще доведе до увеличаване на разходите. Лошото е, че този тип системи допускат твърде много грешки, което води до тяхното оспорване от страна на платформи като „YouTube“, в които са въведени. Според критиците тези системи са „машини за цензуриране“ или „филтри за качване“.

Алинея 13 също така събуди в онлайн средите опасения, че популярни форми на изкуство като „memes“, обработени изображения, шаржове, и други материали, които използват малки части от продукти, защитени от авторското право, могат да бъдат оставени в миналото.

Алинея 11 от предложения законопроект изисква от онлайн платформите да заплащат на издателите такса за това, че се свързват с тяхното съдържание. Целта е да се насочи трафикът към основните страници на новинарските сайтове, които в момента са свързани основно с огромни организации, като „Гугъл“ и „Фейсбук“.

Според критиците този „данък за линк“ ще увеличи правата на големите издатели, но ще ощети по-малките стартиращи медии. Противниците на законопроекта считат, че тази алинея не успява да даде ясна представа кои линкове ще бъдат облагани с данъци и дали това не може да даде на правителствата правото да ограничат свободата на словото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!