проф. Атанас Тасев
на снимката: Енергийният експерт проф. Атанас Тасев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви, че поправката в Закона за енергетиката, която беше направена заради сделката за ЧЕЗ е куха правна рамка.

„Това се оказа една куха правна рамка, защото няма критерии, по които да се извърши изборът. И ако действително доц. Иванов беше спазил разпоредбите на закона, той щеше да попадне в правен вакуум, резултат на който щеше да бъде поредното арбитражно дело. Така че съвсем основателно той не приложи мярката. А основният мотив на БСП е първо и преди всичко да се вдигне някакъв шум – отново е замесена тук политиката и нищо повече.”

Припомняме, че именно отказът на председателя на КЕВР да изпълни разпоредбите, залегнали в т.нар. „поправка ЧЕЗ” стана повод социалистите да поискат той да бъде премахнат от поста си. На днешното гласуване в Народното събрание обаче това предложение беше отхвърлено.

Проф. Тасев коментира и повишените цени на тока и топлинната енергия заради по-високата цена на природния газ. По негови думи няма как да се избегне скокът в цените, дори регулаторът е бил твърде щадящ към цените на топлинната енергия, които въпреки измененията в цените на газа остават относително постоянни през последните 10 години.

Енергийният експерт заяви, че токът у нас е много по-нисък в сравнение с цените в Западна Европа, като само разликата ни с Германия е два до три пъти.

Цялото интервю с проф. Атанас Тасев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!