Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е внесла касационна жалба до Върховния административен съд срещу решението на Софийския административен съд за възобновяване на строежа на небостъргача „Златен век“.

Припомняме, че на 30 юли Административният съд на София отмени като незаконосъобразна заповедта на началника на ДНСК, с която е наредено спиране на строежа заради нарушения.

С нея е наредено спиране и на незаконен строеж на изкоп/насип в съседен имот за обществено обслужване, подземен гараж и трафопост, извършвани от „Артекс инженеринг” АД.

ДНСК счита, че е нарушен материалният закон. В решението си САС е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона.

„ДНСК обжалва тези изводи“, се казва в съобщение на дирекцията

През април ДНСК спря строителството на небостъргача, който се изгражда от фирма „Артекс”, замесена в скандала „Апартамент гейт”. Фирмата обаче обжалва заповедта за спиране.

Преди това премиерът Бойко Борисов се срещна с регионалния министър Петя Аврамова, кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на инициативния комитет „Лозенец”. Темата на срещата беше строителството на „Златен век”, който според протестиращите е с изтекло разрешително за строеж.

След разговорите Никола Вапцаров от Инициативен комитет „Лозенец” заяви:

„Законът, за който фирма „Артекс“ твърди, че се прилага и за техния строеж, не се прилага. Той няма ретроактивно действие”.

На срещата станало ясно, че строителното разрешение на фирмата е изтекло през 2018 година.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова подчерта, че констативният акт на ДНСК е връчен на фирмата на 6 април, а съгласно закона тя има 7-дневен срок, в който да възрази срещу него.

Така на 15 април бе издадена окончателната заповед за спиране на строителството.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че по казуса има ясно изразена политическа воля и тя е да се спази законът.

В продължение на няколко седмици от Софийска община и ДНСК даваха неясни и разнопосочни отговори на въпроса дали небостъргачът „Златен век“ на строителна фирма „Артекс“ е законен или не.

Строежът от есента предизвиква гняв и протести от страна на живеещите в района. Темата с небостъргача стана особено болезнена на фона на скандала с евтини апартаменти, продадени от „Артекс“ на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Ваня Колева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!