Света София, църква, Истанбул
Очаква се "Света София" отново да стане джамия

Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може да бъде превърната в джамия. Държавният съвет – най-високият административен орган на Турция – заяви, че ще вземе решението в рамките на 15 дни, след изслушване, продължило само 17 минути.

1500 годишният обект, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО първоначално е бил църква, преди да се превърне в джамия, а след това в музей през 30-те години на миналия век.

Възможно е отново да се превърне в джамия, ако съдът одобри това.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова за промяната по време на предизборен митинг миналата година.

Ислямистите в Турция отдавна призовават за преобразуването на „Света София“ в джамия, но светските членове на опозицията се противопоставиха на този ход. Предложението предизвика международна критика от религиозни и политически лидери по целия свят

Вселенският патриарх Вартоломей вече предупреди, че промяна в статута на храма може да настрои християните срещу мюсюлманите. Гърция и Съединените щати също призоваха прочутият храм да остане музей.

Напрежение между САЩ и Турция заради статута на храма

 

В навечерието на днешното решение държавният секретар на САЩ Майк Помпео прикани „турските власти да запазят „Света София“ като музей. В отговор Нуман Куртулмуш -заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието  заяви, че „Света София“ е свързана с независимостта на Турция и че само на Турция принадлежи правото на взимане на решения относно статута й.

Последва и изявление на говорителя на външното министерство Хами Аксой, който заяви, че са „шокирани от изявлението на Държавния департамент на САЩ за „Света София““.

„Турция защитава всички свои културни ценности, включително „Света София“, без никаква дискриминация в рамките на традиционната за турската култура и история толерантност, подчерта Аксой.

Аксой отново подчерта, че всички въпроси, отнасящи се до храма „Света София“, са част от вътрешните работи на Турция

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!