Робърт Мълър
на снимката: Робърт Мълър

Специалният прокурор Робърт Мълър, назначен от американския президент Доналд Тръмп, за да разследва имало ли е руска намеса в президентските избори през2016г., представи доклада си пред Конгреса.

Според документа преговорите за изграждането на „Trump Tower” в Москва са били провеждани с прекъсвания от 2013 до средата на 2016 година.

Демократическата партия видя в историята тези преговори доказателство за заговора на Тръмп с Русия, който е опроверган както в Кремъл, така и в Белия дом.

Бившият адвокат на Тръмп – Майкъл Коен, който впоследствие беше осъден за финансови злоупотреби, заяви в свидетелски показания пред Конгреса, че преговорите са приключили през януари 2016 г.

Въз основа на това порталът „BuzzFeed“ пише, че Тръмп лично е казал на Коен да лъже пред Конгреса, че преговорите за изграждането на „Trump Tower” в Москва са приключили няколко месеца по-рано, отколкото всъщност са, за да прикрие всякаква „руска връзка“ в бизнес делата си. В последствие Доналд Тръмп отрече това.

Според американски следователи, строителният екип на Тръмп започнал да обсъжда проекта за изграждане на „Trump Tower” през 2013 г. след конкурса „Мис Вселена“. Предварителният договор е бил подписан през декември 2013 г., а последните контакти на този етап са осъществени на 24 ноември 2014 г., се казва в доклада на Мълър.

Освен това дъщерята на Тръмп Иванка, която е посетила Москва през февруари 2014 г. също е участвала в преговорите. Проектът обаче е спрян в етапа на планиране, строителството не е започнало, се посочва в доклада.

По-рано Иванка Тръмп, в интервю за американския телевизионен канал ABC, заяви, че строителният проект на „Trump Tower” в Москва никога не е бил особено важен за семейството на Тръмп и че тя сама не знае много за това.

Според медиите на Запад, в доклада на Робърт Мълър трябва да се обърне внимание на пет неща. Документът е 400 страници и официално е озаглавен „Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016”.

В доклада на Мълър се изброяват действията на президента, които могат да граничат с възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп.

Все още не е ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения на президента.

Докладът на Мълър оправдава кампанията на Тръмп относно обвиненията, че е била в конспирация с Русия.

„Разследването не установи членове от кампанията на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство в действията им за намеса на изборите“, пише в документа.

Но има сигнали, че докладът съдържа нова информация за контактите между представители от кампанията на Тръмп и руски агенти. Източник, приближен до екипа на Мълър, разкри пред NBC, че докладът „обрисува картина на кампания, чиито членове са били манипулирани от опитни руски разузнавачи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!