Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че поне 20 американски щата, в които живее 40% от населението на страната, са обявили готовност за незабавно премахване на санитарните ограничения, наложени заради коронавируса.

„20 щата, представляващи 40% от населението на САЩ, обявиха, че правят планове и се подготвят за безопасно възобновяване на икономическата активност в съвсем близко бъдеще. Те искат да се върнат на работа. Страната иска да се върне на работа“, каза на брифинг в Белия дом американският президент.

Тръмп също обяви, че корабът Comfort Floating Hospital, който беше изпратен в Ню Йорк в края на март, за да облекчи работата на местните болници скоро ще се върне в базата си във Вирджиния.

„Попитах губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо дали можем да върнем „Comfort”. Той каза, че можем да го направим. Ще върнем кораба обратно много скоро, той ще се подготви за следващата си мисия“, каза американският президент.

Координаторът на Белия дом за борба срещу разпространението на коронавируса Дебора Бъркс отбеляза, че в много големи американски градове, включително Ню Йорк, се наблюдава подобрение на епидемиологичната ситуация.

Междувременно ръководителят на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд заяви пред в. „Вашингтон Поуст”, че втората вълна от COVID-19 през следващата зима в САЩ може да бъде по-лоша от настоящата, ако съвпадне със сезонната грипна епидемия.

„Има вероятност коронавирусът да атакува страната ни с още по-голяма сила през следващата зима и да направи ситуацията още по-сложна от тази, през която току-що преминахме … Епидемията от сезонен грип и епидемията от коронавирус могат да съвпаднат във времето“, заяви Редфийлд.

Той отбеляза, че едновременно огнище на две респираторни заболявания ще доведе до факта, че здравната система ще бъде под „немислим натиск“.

Броят на случаите на коронавирус в Съединените щати надхвърли 800 хиляди, съобщи по-рано университетът Джонс Хопкинс, обобщавайки данни от федералните и местните власти, медии и други източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!