Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Обсъжда се вариант за оставка на правителството в края на септември. Това заяви пред „Нова” телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че този вариант се анализира последните няколко дни, за да се излезе от политическата криза.

В този вариант „Народното събрание ще може да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента и зимата”, обясни още вицепремиерът.

Той коментира и вчерашното изказване на Борисов:

„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти. Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад”, коментира Дончев.

Партньорите на ГЕРБ в управлението обаче мислели по различен начин.

Няма лесен вариант

Коалиционен съвет ще се проведе още днес, обяви вицепремиерът.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев.

По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

Може ли Дончев да стане премиер

Томислав Дончев коментира и появилите се в общественото пространство твърдения, че именно той може да стане премиер на кабинет, формиран в настоящия парламент.

Според Дончев премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък е несериозен.

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си 3 пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

И отново изреди всички възможни варианти – или този кабинет продължава да работи, или се сформира друг кабинет в рамките на това НС, или правителството подава оставка и се отива към служебен кабинет.

Насилието на конференцията на ГЕРБ

„Всяка форма на насилие е осъдителна“, коментира още вицепремиерът относно напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

Дончев повтори и вчерашната позиция на ПП ГЕРБ, че те не са наемали охрана за събитието.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук