Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Нов план за икономическа трансформация на България, разработва екипът на видепремиерът Томислав Дончев. Това стана ясно от интервю пред „Панорама“ по БНТ.

Темпът на нарастване с над 3% на нашата икономика на годишна база е добър, на фона на останалите страни членки на ЕС. (Другите страни от ЕС, обаче, макар да имат по-нисък икономически ръст, са с много по-големи икономики. ) Трябва обаче да гледаме малко по-напред, обясни Дончев.

Твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан. През последните 10 години той ни е дал много, но вече е изчерпан. Разходите за труд растат с 8-10% на годишна база, трябва да минем на следващо стъпало – да правим по-скъпи неща, допълни още вицепремиерът Томислав Дончев. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри – на колкото по-високо ниво отиваш, толкова по-сложно става, твърди Дончев. По тази причина екипът на вицепремиерът разработва план за икономическа трансформация. Не стана ясно дали участие в подготовката на плана за стопанско преобразяване на страната взема ресорното Министерство на инономиката.

Производството трябва да се насочи към „нещо с по-висока добавена стойност“, смята вицепремиерът. „Едно е да добиваш метал, стомана, мед. А съвсем друго е да произвеждаш зъбни колела, да правиш машини“, отбеляза Дончев.

Разбира се, формулата за икономически растеж, която за пореден път търсят българските вастимащи,  е отдавна известна  и освен политическо говорене, включва политическа воля и инвестиции. Въпросът е, че чуждите инвеститори, които носят със себе си ноу-хау, по-скоро си тръгват от България. А тези, които идват понякога са със съмнителен бизнес.

Не можем напълно да се съгласим с вицепремиера, че евтиното производство не води до ръст на икономиката, защото Китай печели именно от евтина масова продукция. По посока на поевтиняване на продукцията работят обикновено иновациите в производството. А проблемът на нашата индустрия е, че изостава технологично, което оскъпява себестойността й.

Интересно е обаче твърдението му, че икономическия модел на страната ни е изчерпан. Сега нашата икономика, освен на евтина разботан ръка (която напоследък поради недостиг поскъпва),  се крепи на европейските фондове, за които отговаря Дончев. Те позволяват на управляващите да „вържат бюджета“, защото компенсират анемичната покупателна способност. Думите му съдържат елемент на критика към управлението. „Каруцата скърца“ е посланието, което той отправи от синия екран към спъпартийците си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук