изборната технология
на снимката: Политологът доц. Антоний Гълъбов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът доц. Антоний Гълъбов коментира повишилото се напрежение между България и Турция след спорното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой по отношението на изучаването на турски език.

По думите на експерта не може да става въпрос за опит за намеса във вътрешните работи на страната ни, но се наблюдава възраждане на имперските интереси както на Турция, така и на Русия през последните 10 години. Това се проявява през подобни политически изказвания и геополитически декларации, категоричен е Гълъбов.

Друг фактор, който допринася за агресивното говорене от страна на Турция, е сложната политическа ситуация, в която се намира управлението там, коментира политологът.

„Не бива да изпускаме от поглед това, че Турция в момента се намира в една доста оспорвана политическа борба, в която, както чухме и преди месец и половина едно изявление на външния министър на Република Турция, който си приписа заслуги, които няма по отношение на българския законодателен процес. Такива изказвания ще има. Големият въпрос е да не сме толкова болезнено и комплексирано чувствителни по отношение на това.”

Според доц. Гълъбов чрез това събитие „са светнали” всички предизборни кампании у нас, които вървят на самотек и не са концентрирани около важните за България и Европа въпроси, а по-скоро върху вътрешнополитически и междупартийни скандали.

От това още веднъж си пролича, че повечето политически партии у нас отказват да влязат в реална предизборна кампания на сблъсък на гледни точки и идеи и не могат да проектират предложенията си върху европейското измерение, коментира политологът.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!