карантина политика
на снимката: доц. Антоний Гълъбов
ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проект, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. Проектът включва в себе си 12 около 14-минутни записа и интервю с евродепутата Мария Габриел.
В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица, започвайки от следващия понеделник, когато на нашия сайт, в специално създадена за целта рубрика, ще можете да намерите интервюто с евродепутата Мария Габриел. Повече за проекта четете в интервюто с един от организаторите му – политологът доц. Антоний Гълъбов. Информация за него може да получите и на сайта www.nextgeneration.bg

Доцент  Гълъбов, разкажете ни малко повече за проекта, чиито първи материал предстои да бъде публикван през следващата седмица?

Проектът, който беше разработен от Лабораторията за публични политики, която е към департамент „Политически науки” на Нов български университет, имаше за цел да предизвика дискусия между експерти  по отношение на съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. Точно затова решихме да съберем експерти от различни сфери – от сферата на частния бизнес, от синдикатите, експерти, свързани от много години с европейската интеграция, журналисти – хора с различна гледна точка към тази амбициозна стратегическа програма на Европейската комисия. Сега, когато вече имаме и българското предложение за „Национален план за възстановяване и устойчивост“, ми се струва, че е добре да чуем и други мнения, и мненията на експертите, които изразиха своето отношение още през месец юли. Имахме възможността да направим интервю и с госпожа Мария Габриел, която подкрепи тази инициатива. Изрази съгласие и отбеляза, че това е важна инициатива от гледна точка на страна като България, която не винаги активно се включва в европейските дебати. Така че резултатът е: 12 около 14-минутни записи и едно интервю с госпожа Габриел, което ще започнем да разпространяваме от следващата седмица.

Към кого е насочен този проект и по какъв начин той ще помогне на българските медии в провеждането на обществения дебат?

Преди всичко самото публично и медийно пространство е много силно деформирано в момента. Последните месеци на доста остра конфронтация някак „сплескаха” публичното пространство. В него няма достатъчно свободни места, в които да се дебатира по стратегически въпроси по отношение на това къде иска да застане България в този процес на възстановяване и развитие на Европейския съюз. Така че искрено се надявам, че изразените мнения, споделените виждания от експертите, с които сме говорили, ще позволи да се промени малко акустиката по отношение на европейската проблематика и по отношение на готовността ни равноправно и пълноценно да коментираме общия  европейски хоризонт.

Имаше ли НБУ партньори в реализирането на този проект?

Ние практически започнахме самостоятелно, като това е първата цялостна продукция на радио-телевизионния център на НБУ, новият ни трети корпус, който е изцяло оборудван с модерна техника за производство на телевизионна и радио продукция. Така че това е по-скоро вътрешна инициатива между Лабораторията за публични политики, която е към департамент „Политически науки” и Лабораторията, която всъщност ще създава бъдещата телевизия на Нов български университет. Проектът от страна на департамента „Кино, реклама и шоу бизнес” беше под ръководството на проф. Людмил Христов, Борислава Димитрова беше режисьор на заснетите дебати. Така че става въпрос по-скоро за вътрешно университетско сътрудничество, което има за цел да изведе в публичното и медийно пространство един завършен продукт, който се надявам да намери своята аудитория.

Защо избрахте именно Дебати.бг да бъде партньорска медия за този проект?

Преди всичко, защото самото име на Дебати е някак много точно намерено от гледна точка на един съществен дефицит на българското публично пространство. Ние трудно говорим. Ние имаме проблем  в това да дебатираме спокойно и задълбочено по определна тема. Публичното пространство е прекалено монологично. Всеки говори сам за себе си и се опитва да надвика другите. Така че в това отношение ми се струва, че естествен партньор на подобна инициатива от страна на университета е именно сайтът Дебати, защото съчетава, от една страна, философията на необходимостта от смислен дебат, от друга страна, разбира се, крос-медията на сайт и телевизия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук