Кунчев заведенията

Пикът на новата, трета, вълна на коронавируса ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. Това заяви днес за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„ От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“, уточни Кунчев и добави:

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“.

Доц. Кунчев обясни, че скоростта, с която се извършва ваксинацията у нас зависи от доставките и наличните продукти. Той добави, че схема за имунизация като тази на България са направили повечето страни.

Доц. Кунчев добави, че през февруари ще започне ускоряване на доставките на всички компании. Той изрази увереност че макар и страната да е уговорила доставка на достатъчно голямо количество ваксини, желаещите да се ваксинират едва ли ще са много.

За разлика от Бойко Борисов, който днес въпреки опасенията от трета вълна на коронавируса заяви, че заведенията отварят на 1 март, независимо от епидемилогичната обстановка в страната, доц. Кунчев не се ангажира с конкретна дата:

„Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!