АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров
Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните интереси на доц. Мангъров са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема доц. Мангъров защитава дисертация през 1991 година.

Верни ли бяха данните за увеличаване или намаляване на заразата или те бяха манипулирани за обслужване на политически цели?

Това никой не можа да каже, защото цялата информация се подаваше към щаба и те разполагаха с данните. Нямаше възможност за никакви обективни наблюдения и изводи от тези, които се представяха от щаба. Ние до момента не сме наясно каква част от населението на страната са се срещали с вируса и продължаваме да отказваме да направим едно сероепидемиологично проучване, с което да установим каква част от населението има имунитет срещу ковид. Продължаваме да се занимаваме с изследването на заразените, правим по 15-16 000 тестове, но откриваме, че колкото повече тестове правим, толкова повече заразени има. Важно е да знаем каква част от населението се е срещало с вируса и едва когато достигнем сакралното число около 70% ще можем да правим прогнози кога евентуално този епидемиологичен процес ще спре.

 Защо не се прави това? За финансова невъзможност ли говорим?

Не е финансова невъзможност. При цена на един пи си ар тест около 100 лева и антигенен тест – 20-30 лева и правейки на ден между 15-20 000 теста, през делничните дни ние харчим за една седмица толкова пари, които ще стигнат да направим сероепидемиологично проучване. Но ние упорито продължаваме да не го правим! Явно нещата не опират до финансиране. Всеки ден гражданите хвърлят близо един милион лева за тестове. Не е и заради липса на хора! Хората са ангажирани с безсмислено правене на тестове.

Правилно ли протича ваксинацията според вас и защо сме с по-нисък процент на ваксинираните спрямо Европа?

Имаме по-малко ваксини. И се оказа, че ваксината, от която сме поръчали на-много дози, е най-проблемна. Сменят указанията за прилагането й и спрямо възрастта, сменят дозирането й. Въобще тези ваксини не са минали нормалния начин за получаване на разрешение за употреба! Разрешението им е дадено под условие и по тази причина възникват фалове. Отделно страната ни получава далеч по-малко ваксини спрямо другите държави в ЕС.

Тоест ние нямаме достатъчно ваксини.

Ние постоянно получаваме по 10, 15, 20 000 ваксини. Все се казва, че другия месец ще получим 200, 300 000 ваксини, но това се отлага. Мен би ме учудило, ако ги получим някой ден тези стотици хиляди дози, изведнъж всички да се наредят за ваксиниране! Вирусът си работи, той се разпространява сред населението и докато ние се наканим да се ваксинираме, естествената инфекция ще свърши работата си.

Какво показва вашия опит за ефективността на ваксините и при кои ваксини така наречения баланс „полза-риск“ е най-добър?

Не мога да отговоря, защото нямам данни. Виждам, че доста хора се разболяват след като са получили една доза от която и да е ваксина. Фаворизирането на една ваксина пред друга не е състоятелно! Не е работа на хората да избират коя ваксина да направят, защото те не знаят какво да изберат. И това безумие коя втора доза ваксина хората да изберат да си сложат, е крайно несъстоятелно от медицинска гледна точка! Тези заключения на регулаторните органи, че при тази ваксина ползите надвишавали рисковете, не почиват на доказателства. Това може би е така, но трябва да се докаже, а не да се предполага. Такива доказателства за съжаление в момента няма! Не можем умозрително просто са считаме, че ваксинирането трябва да се направи. Който иска да се ваксинира, нека го направи! От това най-вероятно ще има полза, но налагането на ваксинацията със силови административни методи е крайно неетично и може да доведе до лоши последици!

Обоснован ли е страхът от „АстраЗенека“?

 Ваксината е изпитана, но виждате, че има проблеми с нея и никой не може да си затвори очите за това. Съвременната медицина е медицина на доказателствата и когато нещо се говори и се препоръчва, то трябва да бъде основано и подкрепено с доказателства. За толкова кратък период не могат да се съберат доказателства! В досиетата на тези ваксини няма такава информация. Около 10-ина години се събират такива данни. Ваксините могат да бъдат използвани, имат разрешение, но то е под условие! Затова хората подписват декларация за съгласие. Но налагането на имунизационни паспорти и ограничаването на хората да пътуват и да се трудят зад граница е неетично и опасно!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!