АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров

Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните интереси на доц. Мангъров са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема доц. Мангъров защитава дисертация през 1991 година.

 

Доц. Мангъров, отчетохме най-голям брой новозаразени с коронавирус от началото на годината. Смъртните случаи остават отново сериозен брой. Какво се случва и докога ще продължи?

Това, което се случва в момента  се дължи на „английския щам”. Твърди се, че обхваща 90% от новите случаи. За него се казва, че се разпространява седем-осем пъти по-бързо от стария. Той не е по-тежък и не води до по-висока смъртност. Другото е, че тези които са прекарали стария щам се разболяват от новия. И на практика имаме може би нов вирус, който се разпространява много бързо. И мерките, които се вземат са много едра мрежа и те не могат да го спрат. Това се видя много добре в Обединеното Кралство.  Там при несравнимо по-строги мерки от нашите нямаше сериозен ефект върху разпространението на  инфекцията.

Според Вас повишението на случаите няма общо с разхлабването на мерките?

Изобщо. Те не са били разхлабени толкова много, нито са  били  толкова стегнати. Абсурдно е да се прехвърля вината върху отварянето на заведенията, моловете, фитнесите или спортните зали. Това беше стъпка в правилната посока. Хубаво е да се отворят и стадионите и  да се възстановят и спортните мероприятия. Въобще колкото  по-бързо се връщаме към нормалния живот толкова по-добре. Груба грешка  беше спирането на плановия прием в болниците.

Въобще цялата тази история с делегирането на права на регионалните здравни инспекции да правят каквото си искат по свое усмотрение е просто прехвърляне на отговорност от  тези, които ръководят на национално ниво нещата. Буквално се казва „не знаем какво да правим, правете каквото решите”. За съжаление няма какво  да се направи, защото всички тези мерки няма да имат резултат. При една такава въздушно-капкова инфекция особено ако става наистина въпрос за този британски щам тя си се разпространява много бързо. И тя си минава през населението.

А това, че се говори за третата вълна, затова, че пандемията отново се разраства, доколко има общо с предстоящите избори? Кой има интерес от по-ниска избирателна активност, защото по-притеснителните хора може би няма да отидат да гласуват?

На този въпрос може всеки сам да си отговори. Защото самото представяне на данните е изключително манипулативно. Например в началото на тази седмица в понеделник се съобщи, че са направени малко под 3000 теста, при които са открити около 500 новозаразени. Вчера бяха направени шест пъти повече тестове и съответно се откриха шест пъти повече заразени т.е броят на заразените е пропорционален на направените тестове.

Имате предвид, че в процентно отношение положителните проби са сходни?

Да, едно и също е. Днес обаче се съобщава, че процентът се е завишил. Само, че прави впечатление драстичната разлика  между процента на положителните при PCR-тестовете, който е около 26 и този при антигенните, който е около 16%. Това навява на съмнения в достоверността на тези данни.

Може ли според Вас да се попречи на провеждането на вота и не е ли редно изборите да се проведат в два дни, за да има възможност повече хора да гласуват. Особено и тези, които се страхуват от вируса

В резултат на тези мерки, които в момента  всяко РЗИ може да налага по свое усмотрение, на практика не може да се създаде нормална обстановка за провеждане на изборите. Може би е редно те да се отложат, докато се успокоят нещата и се създаде нормална обстановка за провеждането им. Ако се проведат в обстановка, в която непрекъснато се нагнетява страх и всяко РЗИ може да отваря и затваря по всяко време, мисля, че това не е правилният начин за провеждане на избори. В такъв случай е много  по-добре да се изчака, отколкото да се прибързва.

Доц. Мангъров, как гледате на идеята за провеждане на избори в два дни или според Вас това няма значение с оглед на настоящата ситуация?

Дали  са в един или в два дни ако хората са уплашени, особено възрастните хора, това няма да им повлияе. Те просто няма да отидат да гласуват. Затова ако ще се правят някакви промени най-добре да се отложат за по-добро време.

Относно мерките. Казахте и Вие, че всяко РЗИ решава в момента. Масово се говори за връщане на учениците от 5-ти до 12-ти клас към онлайн обучение, както и за вечерен час за заведенията 22 часа. Например за заведенията. Каква е разликата дали затварят в 23 или в 22 часа. Тогава ли става „масовото заразяване”?

Това са безсмислени, нелепи, глупави мерки, които не могат по никакъв начин да повлияят на хода на този епидемичен процес.Какво ще се случи един час по-рано или един час по-късно няма никакво значение. Децата ние можем да ги държим още година, две вкъщи. Явно, че на нас не ни пука за тяхното образование. Явно се грижим за други по-важни неща според някои хора, които си контактуват директно с „Бога на науката”. Това са мерки, които са безсмислени при една такава въздушно-капкова  инфекция. Ако в момента действа този нов щам, който седем-осем пъти по-заразен от стария тези мерки няма да имат никакъв ефект. Това се видя от начина, по който се развиха нещата в страните от  Западна Европа.

Твърди се, че британският щам поразява повече по-младите хора. Така ли е?

За момента нямам такива наблюдения. Ако наистина засяга  предимно младите хора това е добре, защото те и да се заразят в огромния процент от случаи няма да им се случи нищо лошо. В крайна сметка цялата тази история ще продължи дотогава докато вирусът не премине през основната част от населението. Другото, което ще стане е по отношение на ваксинирането. Докато се наканим с ваксини, с получаването им, този щам, който очевидно се разпространява много бързо  ще  премине през повечето хора.

Имате предвид, че ще изпревари ваксинирането, защото хората ще изкарат вируса докато се имунизират?

 Да, така както стана през 2010-та година. Тогава ваксините за „свинския грип” дойдоха през април-май, когато всичко вече беше преминало  и те останаха неизползвани. Много е възможно да се случи нещо подобно и сега.

Относно ваксинирането. Вие вече си казахте мнението, че според Вас всеки сам поема отговорност за ваксинирането си. Но в момента много се говори за ваксината на „АстраЗенека”. Имаше сериозен отпор срещу нея. Сега у нас се оказва, че само с нея се имунизира и хората се притесняват, че нямат право на избор.

Истината е, че от тази ваксина ние сме закупили най-голяма количество. Тя по нищо не се отличава от останалите от гледна точка на изпитанията за безопасност. Всички са създадени в рамките на няколко месеца и няма как да бъдат изпитани по правилата. „АстраЗенека” е най-евтината от всички. Може би затова сме закупили най-голяма количество от нея. Но в момента както с нея, така и с другите ваксини има проблеми с доставките. И дори хората да искат да се ваксинират, няма как да стане. Специално с тази ваксина в няколко западноевропейски страни имаше проблеми. В Австрия имаше случай на починала медицинска сестра. Една от партидите беше спряна.

Има риск при всички случаи?

Да, това не са продукти, които са изпитани по правилата. Това са отнася за всички ваксини и тяхното прилагане си е медицински експеримент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!