Фандъкова онлайн
На снимката: Йорданка Фандъкова

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова предлага връщане на онлайн обучението за всички ученици от 5-ти до 12-ти клас. Софийският щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 ще заседава днес, за да обсъди предложенията на кмета.

Какво се предлага?

Фандъкова предлага всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на онлайн обучение за срок от 2 седмици – от 15 до 26 март, включително.

Второто предложение гласи да се намали работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 часа за периода от 12 до 26 март.

Кметът мотивира предложенията си с рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община.

Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година.

Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191. Със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус.

Тя посочва, че всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб.

Поетапното връщане на големите ученици в клас в столицата започна на 4-ти февруари. Първи присъствено се обучаваха учениците от  7,8 и 12 клас.

На учениците от 7 и 12 клас им предстоят изпити в края на годината. За осмокласниците годината също е ключова, тъй като е първа от гимназиалния им етап.

По плана за редуване в училищата на 18 февруари  се върнаха в клас за две седмици учениците от 5, 10 и 11 клас. На 4 март тези от 6 и 9 клас, които в момента учат присъствено.

Окончателното решение на щаба ще бъде взето след заседанието днес следобед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук