Лондон-сити японски фирми

„Политико“- японски фирми се местят в ЕС

Брекзит предизвиква отлив на японски фирми от Великобритания към Европейския съюз, пише брюкселското издание „Политико“. Според публикацията броят на японските фирми във Великобритания е спаднал с 12 процента между 2014 и 2019 година.

По-голямата част от спада е настъпила след референдума за Брекзит през юни 2016 година.

Спадът във Великобритания е в контраст с нарастващия брой японски фирми, които се разполагат в 27-те страни от Европейския съюз. Между 2014 и 2019 г. броят на фирмите в Холандия е нараснал с 67 процента, според данните на Министерството на външните работи. За същия период се наблюдава увеличение и в Германия, Франция и Италия с 11%, 7% и 53%.

В същото време във Великобритания живеят най-много японски граждани в Европа, както и най-много служители на японски компании.

„Ню Йорк Таймс“- промени в трудовото законодателство в САЩ

Демократите в САЩ одобриха най-значимото разширяване на трудовите права като подобриха законодателството в тази посока. С промените се изменят законите за право на труд в 27 щата и ще се защити правото на работниците да се сдружават, пише „Ню Йорк Таймс“

 

Новият законопроект  изменя трудовото законодателство от десетилетия. Целта е да предпази работниците, които искат да образуват профсъюз, от възмездие или уволнение. С промените ще се засилят и правомощията на правителството да наказва работодателите, които нарушават правата на работниците.

Мярката със сигурност ще срещне сериозен отпор в Сената, където ще са необходими 60 гласа, за да се премине към нея, а републиканците са твърдо против.

Демократите, водени от президента Байдън, приеха законопроекта като основен елемент от дневния си ред от пандемията.

 

„Ди Велт”- в Германия искат край на карантината за туристи

Туристическата индустрия в Германия призовава за премахване на карантината. От бранша настояват за „тест вместо домашен арест“, пише „Ди Велт“.

 

Германците продължават да се въздържат при резервирането на летни ваканции. Ето защо от местната туристическа асоциация призовава федералното правителство да сключи двустранни споразумения с различни дестинации и да премахне карантината.

Туристическата индустрия изисква от федералното правителство конкретни споразумения с важни за пътуващите страни, за да се осигури безопасен туризъм в пандемията. Това все още не се е случило, критикува председателят на Немската туристическа асоциация  Норберт Фибиг по ZDF.

Сега се изискват ясни перспективи за индустрията, която е на прага на силите си. Това включва и премахването на карантината. Точно „домашният арест“ след една почивка пречи на много хора да се престрашат да резервират.

Ръководителят на асоциацията препоръчва на германците да се информират за условията на доставчиците в туристическите агенции. Организаторите са много гъвкави, що се отнася до презаписване и анулиране.

 

„Дер щандарт”- нови тестове за коронавирус в Австрия

В Австрия обсъждат въвеждане на бързи тестове за коронавирус с близалка, пише „Дер Щандарт“.

Бързите тестове за антиген скоро може да се превърнат в оскъден ресурс. Новият тест за близалка вече може да се използва  в училищата и в компаниите, се казва в публикацията.

 

Така наречените тестове за близалка, които могат да се използват в училищата, както и в компаниите, вече се предлагат в много аптеки в цяла Австрия. Този антигенен тест също така открива възможни протеини на вируса в човешката слюнка и следователно се счита за надеждно доказателство за възможна инфекция.

Нико Реш, основател на доставчика на бързи тестове 21med, е убеден, че тестът е подходящ за широк спектър от приложения, тъй като е много лесен за използване.

Наскоро всяка седмица в Австрия се провеждаха над 1,5 милиона теста на Covid. Изглежда, че целта на правителството е ясна:Да излови  възможно най-много заразени хора от тълпата, пише „Дер Щандарт“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук