Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС
Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС

ГЕРБ вече създават предпоставки за парламентарна криза след изборите, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група. Той отправи поредните критиките към председателя на парламента Цвета Караянчева, че не е разгледан по същество техен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК със заеманата от него длъжност, което се превърна в повод от Движението да поискат нейната оставка.

„С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконният състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева не се санират незаконните действия на председателя на Народното събрание. Без нито един аргумент по представените юридически мотиви за исканата оставка на председателя на Народното събрание, с приемането на откровената лъжа, че е извършена проверка на документи, които и до днес не са ни представени. Все още не е разгледан сигналът за несъвместимост на член на ЦИК от органа по избор, а той е Народното събрание, а не коя да е комисия. Затова поставяме под съмнение законността на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения. Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи: лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави“, заяви Карадайъ.

Според него управляващите имат последен шанс „да свалят създаденото отсега основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент“.

„Могат да преведат в съответствие със закона състава на ЦИК и да свалят доверието в Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Всичко е във вашите ръце, сега, на изборите ще бъде късно, много късно за ГЕРБ“, обърна се Карадайъ към управляващите.

Лидерът на ДПС посочи още, че според него дори вчерашното изслушване на кандидата на управляващите за член на изборната комисия в Правна комисия е било в нарушение на Изборния кодекс, тъй като той изисква членовете да се назначат от президента по предложение на парламентарните групи на квотен принцип.

„Някой може ли да обясни защо Правна комисия изслуша кандидата на ГЕРБ, който ГЕРБ ще предложи на президента за назначение? И още – поканата, която оправи председателят до международни институции за осигуряване на международни наблюдатели на изборите също не е съобразена със закона“, посочи още Карадайъ.

По думите му от Движението ще сигнализират по темата до редица международни организации и институции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!