д-р Ангел Кунчев
На снимката: главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

По заболеваемост сме на 17-о място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 4-о място на Балканския полуостров. По смъртност в Европа сме на 10 място и на 4 място на Балканите, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Само три области са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000, обясни д-р Кунчев. Той посочи, че Добричка област, където ситуацията е била много тежка, в момента след взетите мерки е сравнително добро състояние.

През последните дни между 30-35% от всички изследвани лица дават положителен тест, посочи той.

„Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември. Всички предвидени мерки трябва да останат до края на ноември и може би и след това. Трябва да помислим за ограничаване на работата на всички заведения до 22.00 часа, но това трябва да стане в диалог с бранша. Ограничаване на присъствената работа в офиса до 50% от служителите“, каза д-р Кунчев.

Към автономните висши училища препоръчваме да минат към дистанционно обучение с едно изключение обучението на медици и техните практически упражнения.

„Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари в различни медицински учреждения. В момента цялата тежест е поета в доболничната помощ, натоварването трябва да бъде по-равномерно“, каза д-р Кунчев.

Предлага се възстановяване на това хората над 65 години трябва да пазаруват в „зелен коридор“ от 8.00 до 10.00 часа, за да предпазим най-рисковата част от населението. Ще бъде предложено след отрицателен тест, направен на третия ден от контакта, хората да не бъдат поставени под карантина, съобщи д-р Кунчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!