Халил Летифов
На снимката: Халил Летифов

До месец-два ще има нови парламентарни избори, прогнозира пред БНТ депутатът от ДПС Халил Летифов. По думите му изборите „чукат на вратата“, а политиците вече са започнали кампания. ДПС не прие идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за нова Конституция. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви в парламентарно изказване, че се искат оставките едновременно на премиера и президента. Това става на фона на политическа криза, породена от протести срещу властта, продължаващи над два месеца.

ДПС предлагат експертен кабинет, чието ръководство е въпрос на преговори. В същия тон наскоро се изказа и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, а вчера премиерът Борисов заяви, че и за ГЕРБ това е приемливо. Президентът обаче бе категоричен, че не може да има преговори, преди разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата.

„Ако трябва да бъдем точни, ние сме в състояние на кампания, на избори. „Кога“ е въпрос на месец или два“ – заяви Летифов.

Колективна безотговорност

Той коментира отношенията между премиера и президента в момента и заяви, че има война между институциите, която поражда колективна безотговорност.

„Затова поискахме оставката както на министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че диалогът ще стане възможен“ – каза депутатът.

Летифов поясни, че партията му е помогнала за избора на президента, за да бъде контрапункт на политиките на реваншизъм, но Радев не е оправдал тези надежди. По думите на депутата „сега виждаме същото, но с обратен знак“, а президентът не осъзнал за какво служи неговата институция.

Въпреки прогнозата за предсрочни избори, според депутата времето за приемане на промените в Изборния кодекс ще бъде достатъчно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!