Покачва се военното напрежение между Гърция и Турция. Анкара обмисля изпращане на бойни кораби в морето край курорта Кушадасъ, като така да попречи на ученията, които Гърция подготвя. Това не е прецедент, тъй като турската страна вече успя чрез военни игри да предотврати гръцки проучвания за въглеводородни находища в Средиземно море.

Началото на гръцките учения може да предизвика отново противопоставяне на съюзниците в НАТО, този път в Егейско море. Гърция планира учението да обхване 4 различни района там.

Първият от тях започва от гръцкия остров Тасос и стига до границите на Турция, а друго поле на действията се намира на запад от турския полуостров Чанаккале. Според турските власти тази опасна близост е заплаха за територията й. Третият тренировъчен район е на запад от гръцките острови Лесбос и Хиос. Четвъртата зона на ученията започва от южната част на остров Хиос и е много близко до турското крайбрежие – до южната част на полуостров Чешме и достига до залива на Кушадасъ. Тази зона е в непосредствена близост до турските териториални води и Анкара няма да остане безучастна. Обръща се внимание на факта, че по този начин маршрутът между залива на Кушадасъ Съаджик и пристанището на Лебедос ще бъде напълно затворен.

Между двете съюзнически държави са налице сериозни проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и др., а Турция се противопоставя на гръцките претенции за островите. В случая, заради пряката близост на зоните за гръцките учения до турска територия, Анкара ще изпрати военни кораби в морето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!