Търговците на горива отново заплашват с протести заради промените в Закона за горивата, които трябва да влязат в сила на 27 октомври. В момента те са в процес на преработване. Промените в закона бяха обявени през януари, но се повдигна дискусията  с новите регулации за фирмите от бранша с петролни продукти и влизането им в сила бе отложено.

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които според тях се опитвали да спрат предвидените облекчения за  регистрацията и гаранциите на бизнеса, спрямо първоначално записаните в закона.

Промените бяха изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обаче смятат, че това е напът да се провали и предупреждават за протестната си готовност в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Малките търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по промените в Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Те твърдят, че след 27-ми няма да могат да работят, а това ще се отрази и върху потребителите.

Организацията настоява правителството спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа новите промени в закона, да ги обсъди и да ги гласува.

В противен случай протестите под наслов „Жълтите жилетки“ ще започнат още до края на октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!