сблъсъци протест
Кадър от протеста пред парламента на 2 септември 2020г.

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е осъдена да плати 3500 лв. обезщетение на човек, обгазен със сълзотворен газ и бит по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 септември миналата година, публикува „Сега“. Това е решил Административният съд в София. СДВР е осъдена да плати общо 4285 лв.

П.Д. завежда иск за 5000 лв. срещу СДВР и срещу жандармерията, тъй като не е ясно чии служители са му причинили вредите. Мъжът твърди, че на 2 септември 2020 г. по време на участието му в мирна демонстрация в София на площада между сградите на БНБ и парламента, заедно с други граждани се опитал да премине по посока на Военния клуб. Тогава му бил нанесен побой по гърба и задното бедро от обградилите го петима жандармеристи, които го повалили на земята. Други протестиращи успели да го издърпат и той, заедно с други лица лежал на земята в замаяно състояние. Тогава един от жандармеристите се приближил и от около 20 см разстояние изпразнил в лицето му цял флакон със сълзотворен спрей.

От жандармерията отговорят на иска, че наистина е употребена физическа сила, но не се знае дали от служители на СДВР или на жандармерията. Освен това тези действия били законосъобразни, защото имало групово нарушаване на обществения ред. Това причинило страдание на гражданите, но то не надхвърля прага на суровост. Освен това П.Д. с поведението си предизвикал действията на служителите на МВР и затова не му се дължи обезщетение.

СДВР също оспорва исковете. Тяхната защитна линия е, че не е установена причинно-следствена връзка между поведението на служителите не МВР и претърпените от П.Д. вреди.

Доказателствата по делото сочат, че вечерта на 2 септември жандармерията само е стояла за подкрепление. А стълкновението на протестиращите е било със служителите на СДВР. В съда са прегледани и видеозаписи, от които се вижда, че трима служители на МВР, с черни шлемове и тактически елеци с надпис ОСПС-СДВР. Те държат сини флакони и пръскат насъбралото се множество пред тях с оранжева субстанция, от която видно има ефект на сълзотворен спрей.

Съдът напомня, че по закон МВР може да използва физическа сила и помощни средства, но това трябва да е само при абсолютна необходимост и определени условия. Например при задържане на някого, който не се подчинява, при опит на конвоиран да избяга, при нападение и т.н. Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници. Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане на законната му цел.

Двама свидетели разказват по делото, че П.Д. е участвал в протеста, но не е посегнал на служителите на реда, нито е нарушил обществения ред.

Медицинската експертиза установява, че мъжът е получил контузия на гърба и таза, вследствие на удари с твърд, тъп предмет. Той се е възстановявал около 3 месеца, като първите 2 седмици е изпитвал интензивни болки. Независимо, че експертизата не включва лютивия спрей, съдът намира за доказано, че е бил напръскан и това му е причинило болки и страдания.

Съдията ги оценява на 3500 лв. като съобразява продължителността им, както и практиката на съда в Страсбург по сходни дела.

Припомняме, че за превишаване на правомощията на служителите на реда се заговори след протестите миналото лято. Тогава се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Гражданското недоволство ескалира и се стигна до напрежение. Обгазени бяха и демонстранти, и полицаи. Бяха ранени и цивилни и униформени. Имаше и много жалби и свидетелства за полицейско насилие срещу гражданите, както и множество заснети кадри, показващи как полицаи бият протестиращи.

Ивайло Иванов
На снимката: Ивайло Иванов

На фона на тази присъда, и на далеч по-голямата морална присъда от обществото, началникът на полицаите, които биха младежите Ивайло Иванов, който беше уволнен именно заради полицейското насилие, тези дни беше назначен от столичния кмет Йорданка Фандъкова за шеф на Инспектората към Столичната община. Този акт ясно показва, кой стои зад произвола на полицаите да бият протестиращи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук