Причина за поражението на прокремълската партия „Единна Русия“ (ЕР) на изборите за губернатори станаха вътрешнопартийни проблеми и пенсионната реформа, пише в. „Ведомости“.

В резултат на отминалите регионални избори в ЕР ще бъдат предприети редица кадрови решения, заяви секретарят на генералния съвет на партията Андрей Турчак. По неговите думи избирателната кампания се провела на фона на сериозни дискусии „за промяна на пенсионното законодателство“, и в някои от регионите съпартийците му не успели да проведат разяснителна работа.

Анализът на ситуацията показал, че причина за отделни поражения станали „вътрешни проблеми“ на партията, подчерта Турчак, макар че там, където работят млади и амбициозни секретари на регионалните партийни централи, резултатите на ЕР били добри.

Според Турчак ЕР показала нелоши резултати, спечелвайки изборите за парламентите в 13 от 16 региона и удържайки контрола върху още два – партията няма болшинство само в Хакасия.

ЕР трябва да се отнася далече по-сериозно към отрицателния рейтинг на издигнатите за кандидати хора, смята политологът Абас Галямов: “Ако по-рано беше възможно някой да бъде пренебрегнат, защото той се е прикривал от общия позитивен фон и лоялността на населението, то сега и с плюсовете, и с лоялността нещата съвсем не са гладки. Днес негативите могат да се блокират само с помощта на рейтинга на конкретния кандидат.“

В. „Комерсант“ пише, че на закрита среща на ЕР с първия заместник-председател на администрацията на президента Сергей Кириенко било казано, че е недопустимо да се играе с опозицията на подаръци – например в Хабаровския край представителят на либералдемократите Сергей Фургал печели изборите за губернатор, след като „му се дава договорен район за изборите за Държавната дума“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!