Suspects
Анатолий Чепига /ляво/ и Руслан Боширов /дясно/

Сайт за журналистически разследвания публикува, според твърденията си, информация за истинската идентичност на единия от офицерите на руското разузнаване, заподозрян за атентата в Солзбъри срещу сем. Скрипал с нервнопаралитичен химикал, съобщи Би Би Си.

„The Bellingcat group“ твърди, че човекът, който се именува Руслан Боширов всъщност е полковник Анатолий Чепига.

Британски официални лица още на се коментирали разкритието. Би Би Си научи, че няма спорове около идентификацията. Разследващите от Острова вече заявиха, че Боширов е офицер от руското разузнаване.

Смята се, че е пътувал до Великобритания с фалшив паспорт, под псевдоним, заедно с още един руснак, който използвал името Александър Петров.

Бившият шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с „Новичок“ през март. Те оцеляха, но Доун Стърджис, която не е свързана с началната атака, умря през юли, защото влезе в контакт със същата субстанция.

Правителството на Великобритания обвинява Петров и Боширов за атентата, като заяви, че те са офицери под прикритие на руското военно разузнаване ГРУ.

Москва винаги е отричала обвиненията, а президентът Владимир Путин заяви, че заподозрените са цивилни лица. Двамата се появиха впоследствие по руската държавна телевизия, като настояваха, че са били просто туристи, посетили Солзбъри, за да видят катедралата му.

Според „Bellingcat“ полковник Чепига е войник, който е служил в Чечня и има най-високата държавна награда – „Герой на Руската федерация“, която обикновено се връчва лично от презединта Владимир Путин. Сайтът се е добрал до данни от паспорта на Анатолий Владимирович Чепига. Изображение на Чепига от 2003 година изглежда като по-младата версия на човека, който сега се нарича Руслан Боширов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук