Росен Плевнелиев
на снимката: президентът в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев

Към настоящия момент единствено Движението за права и свободи (ДПС) и партията на Стефан Янев „Български възход“ (БВ) не са заявили публично отказа си от разговори с контактната група, ръководена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев и предложена от ГЕРБ като форма на политически преговори. 

Вчера стана ясно, че „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) няма да се отзоват на поканата да бъдат посетени от Паси и Плевнелиев в стаята на парламентарната си група след конституирането на 48-мия Пaрламент, което ще се случи утре.  Вижте повече.

Днес и БСП потвърдиха, че нямат намерение да разговорят с президента на България в периода 2012 – 2017 година Плевнелиев, и със Соломон Паси – министър на външните работи на България в периода 2001 – 2005 година. Четете повече тук.

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори, които ГЕРБ спечели. Борисов каза, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. Като модератори на преговорите бяха посочени именно Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Вчера от пресофиса на Плевнелиев разпространиха евентуален график на срещите, стига формациите да се отзоват. Към момента единствената среща, която се предполага, че ще се състои е първата среща с ГЕРБ, която е предвидена за 20 октомври.

Единствено позициите на ДПС и партията на Янев към разговори не са ясни за момента, въпреки че в предходни публични изяви лидерът на „Български възход“ е заявявал готовност да преговаря за правителство. „Възраждане“ пък не бяха поканени за разговори от Плевнелиев и Паси.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук