Радев - Путин - пропаганда

Сред Фейсбук групите, които разпространяват руска пропаганда у нас, се открояват русофилските групи, следвани от групите на привърженици на президента Румен Радев, а на трето място са такива на привърженици на БСП и Корнелия Нинова. Регистрират се и групи на „Възраждане“, но те са по-надолу в класацията.

Това обясни Вероника Димитрова, главен асистент в Катедра „Социология“ на Софийския университет и главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“, издание на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в интервю за БНР. Фондацията работи по изследователски проект в няколко етапа за каналите на осъществяване на руска пропаганда в България. Мониторингът се реализира по собствена инициатива и със собствени средства.

Наблюденията в поредния етап са върху отворени Фейсбук групи, в които не е нужно „да се влиза под прикритие“, уточни Димитрова.

По думите ѝ тези групи основно препубликуват линкове, готови снимки и видеа и много рядко става въпрос за оригинални статуси и визуални материали.

„Това показва, че тези групи не произвеждат съдържание, а просто разпространяват.“

„Определено става въпрос за „отвличане“ на лявото в посока пропаганден наратив. Другото важно е, че като цяло се отвлича и недоволството. Голяма част от групите не са привърженици на конкретни политически партии и лица, а се обявяват „против“. Те се опитват да канализират недоволството, като го превърнат не в гражданско действие, а в пропаганден, конспиративен наратив“, коментира Вероника Димитрова.

Димитрова даде пример – „лошият Запад“ се заменя с „ЕС“, „лошият Запад“ е опонент и враг на Русия.

„Става въпрос за една ключова нишка, която се възпроизвежда, без възможност за опозиция и лична интерпретация. (…) Работим основно с ключови думи – денацификация, руски свят и т.н. През тях се хваща разпространението на пропагандата. Не всички публикации, които попадат при нас, са пропагандни. Около 20% не са пропагандни статии, публикации и т.н.“

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук