Само 37 процента от българите са ходили на почивка това лято. За поредна година родното Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна ваканция на българите. Тази година до края на август над 1,3 милиона пълнолетни българи са почивали на морето, още 500 хиляди се канят да го посетят през септември. Това показват данните от телефонен сондаж, възложен, финансиран и изпълнен от „Галъп интернешънъл“.

37% от анкетираните заявяват, че са били на лятна почивка, което означава около 2 милиона души. 68% твърдят, че са избрали българското Черноморие или над 1,3 милиона души. Ако в сметката се прибавят и децата, това означава, че близо половината от населението на страната е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон, става ясно от анализа.

С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София. Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. В България българският турист остава доминиращ, категорични са социолозите.

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 000 българи. Приблизително още толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната, показват данни от сондажа.

Според анализаторите очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние.

Други 700 000 пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят, през това лято.

В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи, се посочва в анализа.

Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!